Міжнародний день онкохворої дитини

15 лютого у світі відзначають Міжнародний день онкохворої дитини (International Childhood Cancer Day). У цей день хочеться нагадати суспільству про те, що дитячий рак — це проблема кожного, про те, що дитячий рак можна вилікувати, про те, що діти мають право на вчасне та найкраще лікування і догляд.

Дитяча онкологія є однією з найгостріших проблем сучасного світу. За даними ВООЗ, щороку в майже 300 000 дітей до 19 років діагностують рак. Згідно з офіційною статистикою, в Україні такий діагноз щороку отримує близько тисячі дітей до 17 років (924 дитини у 2017 р., або 12,13 на 100 000 населення відповідного віку), а для 312 дітей віком до 19 років у 2017 р. онкологічні захворювання стали причиною смерті.

За даними Національного канцер-реєстру України, найбільш поширеними онконедугами серед українських дітей є лейкемія (рак крові) та рак головного мозку.

Онкологічні захворювання у дітей, на відміну від дорослих, переважно не мають достовірної причини виникнення. Тільки незначна кількість з-поміж численних досліджень довела зв’язок появи раку в дитячому віці із впливом навколишнього середовища чи способом життя.

Серед факторів ризику є деякі хронічні інфекції, зокрема, ВІЛ, вірус Епштейна — Барр, малярія та інші. Відповідно до сучасних даних, лише близько 10% усіх онкологічних пацієнтів дитячого віку мають схильність до ракових захворювань через генетичні фактори.

Оскільки попередити виникнення онконедуг у дітей, як правило, майже неможливо, основним дієвим методом зниження рівня захворюваності є рання і достовірна діагностика. Вона має важливе значення за всіх обставин та підвищує показники виживання у пацієнтів з різними видами раку.

Скринінгова діагностика зазвичай не є ефективним методом для дітей. В особливих випадках, коли йдеться про групи населення із підвищеним ризиком, може бути розглянуто можливість такого методу діагностики. При цьому фактичні дані, які б виправдовували застосування програм скринінгу серед усього дитячого населення, відсутні.

Онкологічні захворювання у дітей супроводжуються симптомами, котрі можуть виявити не тільки лікарі, а й члени родини, отож будьте уважними до своїх дітей.

Основні тривожні симптоми:

  • тривала і безпричинна втрата ваги;
  • часті головні болі, що супроводжуються ранковим блюванням;
  • набряки, постійні болі у кістках, суглобах, в ділянці спини або в ногах;
  • ущільнення в зоні живота, шиї, грудей, таза чи пахв, збільшення лімфовузлів;
  • поява синців на тілі, синців або висипки на шкірі;
  • часто повторювані інфекційні захворювання;
  • біляста смужка за зіницею в оці дитини;
  • постійна нудота чи блювання без нудоти;
  • постійна втома і помітна блідість шкіри;
  • видимі раптові зміни у фізичному стані дитини, що не зникають;
  • періодичне чи постійне підвищення температури без видимих на те причин.

Один або кілька таких симптомів у дитини є приводом для батьків негайно звернутися до педіатра.

Пам’ятайте: раннє виявлення раку — запорука успішного лікування!

 

 

Інформація з сайту Центра громадського здоров’я МОЗ України