Про ситуацію з природно-осередкових інфекцій у Харківській області.

В межах соціально-гігієнічного моніторингу для забезпечення санітарно-епідеміологічного благополуччя населення області фахівцями ДУ «Харківський обласний лабораторний центр МОЗ України» здійснюється моніторинг за розповсюдженням природно-осередкових інфекцій у навколишньому середовищі.

У 2018 році було досліджено матеріал з 24 районів області та м. Харкова: дрібні ссавці, кліщі, проби води та соломи, проби ґрунту.

Сліди епізоотії туляремії визначено у Великобурлуцькому, Дворічанському, Дергачівському, Золочівському, Красноградському, Первомайському, Печенізькому, Харківському, Чугуївському районах (34,6% від обстежених районів), у 2017 році позитивні результати не виявлялись. Враховуючи достатньо високу чисельність дрібних ссавців слід очікувати наростання інтенсивності епізоотії у 2019 році.

Позитивні результати на лептоспіроз отримано у 9,3% досліджень проти 4,7% у 2017 році (від дрібних ссавців, відловлених на території Балаклійського, Близнюківського, Великобурлуцького, Вовчанського, Дергачівського, Зачепилівського, Зміївського, Кегичівського, Куп’янського, Лозівського, Первомайського, Сахновщинського, Харківського районів). Підтверджено циркуляцію лептоспір 4-х серогруп: L. Icterohaemorrhagia, L. Нebdomadis,                       L. Pomona, L. Grippotyphosa. Особливу стурбованість викликає збільшення у етіологічній структурі частки L. Icterohaemorrhagia, яка викликає у людей більш тяжкі форми лептоспірозу з високою летальністю. В населених пунктах основним носієм цих лептоспір вважаються сірі пацюки, в 2018 році позитивні результати отримано від дрібних ссаівців.

За результатами досліджень підтверджено циркуляцію збудників ієрсиніозу (Y. enterocolitica) на території Великобурлуцького, Лозівського, Сахновщинського, Харківського районів та м. Чугуїва.

Інфікованість кліщів бореліями за результатами досліджень склала 11,4% проти 10,6% у 2017 році, позитивні результати отримано від кліщів зібраних  на території Великобурлуцького, Зачепилівського, Ізюмського, Красноградського районів та м. Харкова.  При проведенні досліджень методом ПЛР у 5,2% кліщів встановлено наявність мікст-інфекцій (виділено ДНК борелії, анаплазми, ерліхії у різних комбінаціях).

Зазначену роботу продовжено і у 2019 році.