Минулого тижня захворюваність на кір в Україні зменшилась на 15%

За оперативними даними Центру громадського здоров’я МОЗ України, протягом 8-го тижня 2019 р. на кір захворіла 2 751 людина — 1 313 дорослих і 1 438 дітей. Це на 15,7% менше порівняно з попереднім тижнем (8–16 лютого).

Щеплення — єдиний надійний захист від кору, особливо якщо у вашому регіоні зафіксовано спалах захворюваності.

За звітний тиждень у Києві від ускладнень кору померла 57-річна жінка. Центр громадського здоров’я МОЗ України висловлює співчуття рідним. Загалом цього року померло вже дев’ять людей, серед яких дві дитини. З початку спалаху кір забрав 30 життів.

Із 28 грудня 2018 р. до 22 лютого 2019 р. на кір в Україні захворіло 24 042 людини — 10 588 дорослих і 13 454 дитини. Найвищі показники захворюваності — у Львівській (загалом 3 741 людина: 1 237 дорослих та 2 504 дитини), Вінницькій (2 136: 930 дорослих та 1 206 дітей), Рівненській (2 109: 726 дорослих та 1 383 дитини), Хмельницькій (1 779: 960 дорослих та 819 дітей) областях і м. Київ (2 083 людини: 1 179 дорослих і 904 дитини). Оперативні дані щодо захворюваності на кір у кожному з регіонів станом на 22 лютого 2019 р. можна побачити за посиланням.

Щоб зупинити поширення кору, у Львівській області триває спецоперація для підвищення рівня імунізації дітей віком від 6 до 18 років. З 1 до 22 лютого пропущені щеплення отримали вже 14 545 школярів. Загалом у Львівській області у січні налічувалося майже 50 000 школярів, які свого часу пропустили вакцинацію проти кору; вони зможуть отримати щеплення за обов’язкової умови — згоди від батьків. Пізніше будуть охоплені інші області України. Подібні заходи уже зараз відбуваються на Вінниччині — їх ініціювала місцева влада.

Для надійного захисту від хвороби усі діти мають вчасно отримати як першу, так і другу дозу вакцини проти кору. Міністерство охорони здоров’я закликає всіх дотримуватися Календаря щеплень і якомога швидше надолужити щеплення, якщо пропустили планову вакцинацію.

Вакцинуватися за Календарем і надолужити пропущені щеплення можуть безоплатно усі діти до 18 років (навіть ті, які мають фальшиву довідку про щеплення, але насправді не були вакциновані), а також дорослі з груп ризику — військові, учасники ООС, студенти, освітяни й медики.

Українці активно вакцинуються проти кору: з початку цього року в регіонах України використано 187 984 дози вакцини КПК, понад 60 000 з них — лише за перший тиждень лютого.

Усі регіони забезпечені вакцинами КПК (проти кору, паротиту і краснухи) виробництва Бельгії та США: станом на 21 лютого в Україні було 1 200 975 доз. Перевірити кількість вакцин у вашій області можна у таблиці. Зверніть увагу, що зробити щеплення вакцинами, закупленими державним коштом, можна ЛИШЕ у комунальних (які часто називають «державними») закладах охорони здоров’я, що надають первинну допомогу. Це ті ЗОЗ, де працюють сімейні лікарі, терапевти й педіатри.

Якщо у кабінеті щеплень кажуть, що вакцини немає, зверніться до головного лікаря медзакладу для з’ясування причини. Якщо головний лікар не може надати необхідну інформацію, зверніться у департамент/управління охорони здоров’я у вашій області: http://moz.gov.ua/regionalni-upravlinnja.

Заяви про начебто пригнічення імунітету через щеплення та підвищені ризики ускладнень після вакцинації проти кору під час сезону грипу не мають наукового обґрунтування! МОЗ України закликає представників усіх медіа об’єднати зусилля, підтримати розповсюдження корисної та правдивої інформації про вакцинацію проти кору та припинити поширення антинаукової чи політично вмотивованої брехні про спалах і щеплення. Маніпуляції щодо теми вакцинації та гарантованих державою вакцин наражають на смертельну небезпеку кожного українця. Крім особистого захисту від смертельно небезпечної хвороби, вакцинація забезпечує захист і тим, хто не може отримати щеплення через постійні або тимчасові протипоказання, — завдяки колективному імунітету (коли щонайменше 95% населення навколо них вакциновано).

Кір — надзвичайно заразне інфекційне захворювання, що передається від хворої людини до здорової повітряно-крапельним шляхом, тобто під час чхання, кашлю або розмови хворого. Вірус кору може жити в повітрі та на поверхнях до двох годин після того, як хвора людина залишила приміщення. Дев’ять із десяти невакцинованих людей, що контактують із хворим, будуть заражені. Захворювання на кір може мати тяжкий перебіг і призвести до серйозних ускладнень — пневмонії, вушної інфекції, запалення мозку (енцефаліту) тощо, а також до інвалідності та смерті. Специфічного лікування від кору немає. Єдиний спосіб запобігти ускладненням і смерті від кору — вакцинація. Діти й дорослі, які не отримали профілактичне щеплення, перебувають у зоні ризику.

Докладно про кір та вакцинацію проти кору: https://bit.ly/2Dok6Qh

 

Інформація з сайту Центра громадського здоров’я МОЗ України