Стратегію розвитку медичної освіти ухвалив Кабмін

Уперше в історії незалежної України офіційно затверджено документ, який передбачає комплексний підхід до змін у медичній освіті. Це дасть змогу у найближчі десять років здійснити фундаментальні зміни і повністю оновити підхід до відбору, навчання і професійного становлення українських медиків.

Трансформація системи охорони здоров’я неможлива без змін у медичній освіті, оскільки саме від знань та кваліфікації лікаря, здобутих під час навчання, залежать життя і здоров’я пацієнта. Стратегія —- це покрокова інструкція на десять років, що допоможе здійснити справді докорінні, а не номінальні зміни в медичній освіті. Стратегія враховує сучасний стан медичної освіти в Україні. Першим етапом підготовки стратегії стало визначення кількісних та якісних показників нинішнього рівня медосвіти, зокрема було організовано 15 фокус-груп у різних регіонах України.

Головною метою стратегії є підвищення конкурентоспроможності вищої медичної освіти і внаслідок цього підвищення якості надання медичних послуг. Основні завдання стратегії:

  • підвищення якості вищої медичної освіти;
  • якісна зміна післядипломної освіти;
  • ефективні фінансування медичних університетів та управління ними;
  • зміна академічної культури;
  • розвиток наукових досліджень.

Докладніше про кожен напрям: https://bit.ly/2p2cSbS.

Завдяки ухваленню стратегії МОЗ України продовжить якісні зміни у вищій медичній освіті, зокрема, найближчим часом планує запровадити безперервний професійний розвиток та нову модель інтернатури.

У рамках розвитку медичної освіти вже було зроблено такі кроки:

Нагадаємо, що наказом Міністерства освіти і науки України від 12 грудня 2018 р. затверджено новий стандарт вищої освіти за спеціальністю «громадське здоров’я» для магістерського рівня. Розробкою документа займалися фахівці Центру громадського здоров’я МОЗ України.

 

 

Інформація з сайту Центра громадського здоров’я МОЗ України