Дезінфекційні заходи – що, як і навіщо?

Що ж це за дивне слово –  дезінфекція? Термін «Дезінфекція» походить від французького «des» (усуваю) та латинського «infection» (зараження) – спосіб знезараження об’ктів навколишнього середовища, направлений на знищення в них патогенних мікроорганізмів (бактерій, вірусів, риккетсій, токсинів, простійших, грибів), їх переносників – комах і кліщів (дезінсекція), а також гризунів (дератизація) на шляхах передачі збудників інфекційних захворювань від джерела інфекції до сприйнятливого організму.

Дезінфекцію розподіляють на профілактичну, поточну та заключну. Поточні дезінфекційні заходи – заходи, що систематично проводяться у закладах охорони здоров’я, на об’єктах громадського харчування та на підприємствах харчової промисловості, у приміщеннях масового перебування людей, а також у житлових приміщеннях під час перебування в них інфекційних хворих чи бактеріоносіїв. Поточні дезінфекційні заходи проводяться по декілька разів на день залежно від епідемічної ситуації працівниками відповідних підприємств, установ, організацій, а в житлових приміщеннях – хворими на інфекційні захворювання, бактеріоносіями, членами їх сімей тощо.

Заключні дезінфекційні заходи – заходи, що проводяться в осередку інфекційного захворювання після видалення з нього джерела інфекції. Їх проводять працівники дезінфекційних відділень лабораторних центрів МОЗ України.

Профілактичні дезінфекційні заходи – заходи, що проводяться у житлових, виробничих, навчальних, санітарно-побутових та інших приміщеннях, будинках і спорудах, територіях населених пунктів, у місцях масового відпочинку населення та рекреаційних зонах, в інших можливих місцях розмноження переносників збудників інфекційних хвороб. Профілактичні дезінфекційні заходи проводяться не рідше двох разів на рік – навесні та восени (ст. 33 Закону України від 06.04.2000 № 1645 – ІІІ «Про захист населення від інфекційних хвороб»).

Для проведення дезінфекції використовують наступні способи знезараження об’єктів: механічний, фізичний, хімічний, біологічний та комбінований. Найпростішим і водночас менш ефективним є механічний спосіб, який забезпечує лише видалення мікроорганізмів з предметів, що підлягають знезараженню. Він передбачає обмивання, миття і чищення, витрушування, підмітання, вологе прибирання, обробку пилососом, вентиляцію та інші звичайні прийоми прибирання приміщень і дотримання правил особистої гігієни.

Фізичний спосіб зводиться до застосування різних видів високої температури (кип’ятіння, спалювання, стерилізація), УФ опромінення, обробка ультразвуком тощо. Фізичний спосіб забезпечує загибель патогенних  мікроорганізмів.

Біологічний спосіб базується на застосуванні природних ворогів та паразитів членистоногих та гризунів, інгібіторів розвитку, речовин з генетичним типом впливу.

Для хімічного способу дезінфекції застосовують хімічні речовини – дезінфекційні засоби. Перш ніж вдатися до хімічної дезінфекції, необхідно ознайомитись з інструкцією, звернути особливу увагу на показання до застосування засобу, спосіб його використання та заходи безпеки. Важливим моментом є дотримання регламенту та режимів дезінфекції при різних інфекційних захворюваннях.

Кожен з зазначених вище способів дезінфекції може самостійно використовуватись на практиці, однак часто застосовують комбіновані способи дезінфекції, тим самим домагаючись посилення ефекту.

Фахівці відділень дезінфектології Державної установи «Харківський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» професійно проводять профілактичну дезінфекцію, дезінсекцію, дератизацію відповідно до вимог санітарно-епідеміологічного законодавства  гарантованими, зареєстрованими у чинному порядку та дозволеними до використання  засобами.

Профілактичні заходи проводяться на  договірній основі.

Тільки професіонали можуть гарантувати якість та безпеку виконаних робіт!

Детальніше звертайтеся за тел. відділення дезінфектології: 3150143