Гострики – небезпечна інвазія для дітей

Дитина почала вередувати, неспокійно спати, погано їсти,  худнути, то все це може бути проявами ентеробіозу – захворювання, яке пов’язане з паразитуванням в організмі людини гостриків.

Найчастіше ентеробіозом хворіють діти дошкільного та молодшого шкільного віку, оскільки у них менше розвинені гігієнічні навички.

Зараження ентеробіозом відбувається як безпосередньо від хворої людини, так і через забруднені яйцями гостриків предмети побуту (іграшки, посуд, білизну) та руки (при наявності шкідливої звички гризти нігті, олівці). Яйця гостриків можуть попадати в організм людини і при вдиханні пилу.

У хворих на ентеробіоз спостерігається свербіж в області анального отвору, який посилюється у вечірній та нічний час, порушення сну, болі в животі, головний біль, запаморочення, зниження апетиту, плаксивість, дратівливість, «скрежет» зубами. Довготривала інвазованість гостриками може сприяти помітному відставанню дитини у фізичному та розумово – психічному стані.

Діагностика ентеробіозу нескладна і полягає у дослідженні перианального зскрібка на наявність яєць гостриків. Іноді не відразу вдається виявити інвазію, тому проводять повторні обстеження. Коли діагноз встановлено, лікар призначає відповідне лікування. Слід пам’ятати, що не варто займатися самолікуванням.

Якщо у дитини знайдені гострики необхідно дотримуватись наступних вимог:

  • дотримуватись правил особистої гігієни;
  • ретельно мити руки перед вживання їжі та після відвідування туалету;
  • коротко підстригати нігті, боротися з шкідливими звичками у дітей (гризти нігті, олівці, тощо);
  • вранці та ввечері обов’язково підмивати дитину теплою проточною водою з милом;
  • класти спати дитину у трусиках та міняти їх вранці на чисті (пропрасовані гарячою праскою), щовечора прасувати постільну білизну;
  • регулярно мити дитячі іграшки;
  • механічно очищувати килими, м’які меблі;
  • проводити регулярне вологе прибирання приміщень.

 

Лабораторіями ДУ «Харківський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» на обласному та районному рівнях проводяться обстеження населення  (біоматеріал) та санітарно – паразитологічні дослідження грунту, піску, овочів, води питної, стічної, відкритих водойм, змивів на наявність збудників паразитарних захворювань.

За консультацією звертатись за тел. (057) 738 05 15 (бактеріологічна лабораторія,   м. Харків, вул. Самсонівська, 43) та (057) 315 02 63 (відділення організації епідеміологічних   досліджень, м. Харків, Помірки).