Небезпека вживання пива

Алкоголізм – це тяжка хронічна хвороба, яка здебільшого складно лікується. Вона розвивається за рахунок регулярного і тривалого вживання алкоголю та характеризується особливим станом організму: нестримним потягом до алкоголю й деградацією особистості. Всесвітня організація охорони здоров’я у звіті Global status report on alcohol and health 2018, опублікувала нові дані стосовно вживання алкоголю та його впливу на здоров’я в світі. Загалом у світі кожна 20 людина помирає від алкоголю. За даними ВООЗ причиною смертей двох третин молоді віком від 15 до 20 років стало отруєння алкогогольними напоями або нещасні випадки, які трапились у стані сп’яніння.

За результатами опитування учнів, проведеного у 2015 році в рамках проекту «Європейське опитування учнів щодо вживання алкоголю та інших наркотиків» (ESPAD), найпоширенішими напоями, які вони вживали протягом останнього місяця були: вино – 26,6%, пиво – 20%, слабоалкогольні напої – 18%. Причому при купівлі їх самими учнями у торговельній мережі – найдоступнішим напоєм виявилось пиво, яке вільно могли придбати 59,5% учнів до 18 років. Ця статистика красномовно свідчить, що пиво один з найпопулярніших напоїв серед дітей та юнаків.

Пиво – насичений діоксидом вуглецю пінистий напій, отриманий під час бродіння охмеленого сусла пивними дріжджами, що містить масову частку спирту у різних видах –  від 2,0 до 7,2%. Така відносно невелика концентрація спирту у пиві та легка доступність підвищує його популярність серед молоді. Крім того, через невеликий вміст спирту (на відміну від міцних алкогольних напоїв) та здатність втамовувати спрагу в літню спеку деякі молоді люди можуть вживати пиво майже щодня у великій кількості, не помічаючи стійку залежність від алкоголю. Як наслідок – від пива стають алкоголіками в 4 рази частіше ніж від інших алкогольних напоїв. Крім алкоголізму вживання пива має шкідливий вплив на внутрішні органи людини.

Найбільш руйнівним і шкідливим наслідком надмірного вживання пива є хворе серце, або, як назвав його німецький лікар професор Болігнер, баварське “пивне серце”. Воно виражається в розширенні порожнин серця, утовщенні його стінок, некрозах в серцевому м’язі, зменшенні мітохондрій тощо. Після надходження до організму пиво швидко переповняє кровоносні судини. Це призводить до варікозу, різкого збільшення порожнин серця. Так виникає синдром “пивного серця” або синдром “капронової панчохи”, коли серце провисає, стає в’ялим і погано качає кров.

Вживання пива стимулює секрецію шлункового соку з підвищеним вмістом соляної кислоти, тому хворим на гастрит з підвищеною кислотністю та ерозивними ушкодженнями слизової оболонки шлунково-кишкового тракту воно взагалі протипоказане. Все це супроводжується відчуттям важкості, переповнення шлунка, відрижкою повітрям, нудотою.

Пиво вміщує ряд токсичних речовин, в тому числі солі важких металів, що викликають зміни в ендокринній системі. Так, в організмі чоловіків при систематичному вживанні пива пригнічується секреція чоловічого статевого гормона тестостерона, що може призвести до виникнення жіночих рис у зовнішності чоловіка та порушити статеве життя.

У жінок, що вживають пиво, зростає ймовірність захворювання на рак, стає більш грубим голос.

Не слід забувати про дуже високий вміст сивушних масел у пиві. А наявність таких речовин як кадаверин, путерсцин та тирамін може призвести до ураження нирок.

Враховуючи вищезазначене, вживання пива, як і всіх інших алкогольних напоїв створює великі ризики для розвитку алкоголізму та погіршення стану здоров’я в цілому.

Найкращий спосіб виховання молоді, яка потребує найбільшої уваги через брак життєвого досвіду та бажання самоствердитись перед однолітками – це особистий приклад дорослих, в першу чергу – батьків.

Здоровий спосіб життя та вживання пива – несумісні!