Про проведення тренінгу із впровадження електронної системи звітності епіднагляду за грипом

14 – 15 березня 2019 року на базі державної установи «Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України» (далі – Центр) та за підтримки Європейського регіонального бюро ВООЗ проведено навчальний тренінг із впровадження електронної системи епіднагляду за грипом та гострими респіраторними інфекціями.

У заході взяли участь фахівці лабораторних центрів МОЗ України, в т.ч. державної установи «Харківський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров`я України», та координатори закладів охорони здоров`я, залучених до системи дозорного епіднагляду.

Обговорені питання стану захворюваності грипом та ГРІ в Україні та області, охоплення щепленнями проти грипу населення та вірусологічного моніторингу. Окремим блоком з метою оптимізації роботи висвітлені питання галузі та цілей застосування електронної системи управління даними.

У ході тренінгу відпрацьовано алгоритм роботи із електронною системою, механізм введення тижневих даних дозорного та рутинного нагляду та отримання основного звіту.

За оцінкою представників ВООЗ, які неодноразово проводили подібні заходи у інших країнах, Україна стала однією із кращих у плані активності та готовності отримати нові знання та застосовувати їх на практиці.