До Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом

24 березня 137 років тому Роберт Кох відкрив збудника туберкульозу. В знак вдячності видатному вченому за рішенням Всесвітньої організації охорони здоров’я ця дата визначена як Всесвітній День боротьби з туберкульозом, символом якого є ромашка.

Змагання людства з цією підступною недугою триває з перемінним успіхом і по наш час. На найближчі 15 років Всесвітньою організацією охорони здоров’я визначено досить амбітні цілі (зменшити смертність від туберкульозу на 95%, захворюваності на 90%), які втілено у проект «End TB» (Покласти край туберкульозу).

Зазначена стратегія відповідає третій меті – здоров’я і благополуччя, визначених ООН в цілях сталого розвитку на 2016-2030 роки, та є однією з цілей розвитку тисячоліття.

У 2018 році в Україні вдалося досягти зниження захворюваності туберкульозом на 3,3% (вперше діагностовано 19804 випадки, 63,4% з них виділяли збудника у навколишнє середовище). Проте за розрахунками ВООЗ майже 20% хворих щороку залишаються невиявленими, внаслідок чого не отримують лікування та заражують оточуючих. Наша країна входить у десятку країн світу, на які припадає найбільший тягар мультирезистентного туберкульозу.

У Харківській області щороку реєструється близько 1000 нових випадків, понад 60% захворілих виділяють збудника у навколишнє середовище, майже у третини з них збудник має резистентність до протитуберкульозних препаратів. У поточному році вже виявлено 156 хворих, з них 95 страждали на бацилярні форми туберкульозу.

Треба пам’ятати, що спочатку захворювання має «прихований перебіг» та проявляє себе кашлем, що триває понад 2-3 тижні, підвищенням температури більше 5-7 днів, постійною слабкістю, підвищеною пітливістю. Не треба ігнорувати  подібні симптоми – необхідно негайно звернутися до лікаря та пройти обстеження. Якщо ви мали хоча б і не тривалий контакт з хворим на туберкульоз, щоб виявити захворювання у латентній формі необхідно кожні півроку проходити скринінгове анкетування та обстеження у лікаря. Всі заходи щодо виявлення та лікування туберкульозу в Україні безкоштовні.