«Настав час подолати туберкульоз»

Під цим гаслом відмічається в Україні у 2019 році Всесвітній день боротьби з туберкульозом. Щоб привернути увагу кожної людини до проблем боротьби з цією інфекцією проведено багато спільних заходів за участю державних діячів, керівників та працівників системи охорони здоров’я, представників міжнародних та громадських організацій.

Одна з таких зустрічей за круглим столом за темою «Інноваційні підходи у діагностиці та лікуванні туберкульозу. Профілактика туберкульозу серед дітей» була організована 22.03.2019громадською організацією «Джі Бі КОНКОРДІЯ».

У заході прийняли участь керівники та експерти Департаменту охорони здоров’я Харківської обласної державної адміністрації, представники наукової спільноти, керівники та провідні фахівці фтизіатричної служби, керівники первинної та вторинної ланок надання медичної допомоги у районах, фахівці Харківського обласного лабораторного центру МОЗ України.

У ході зустрічі було обговорено стан лабораторної діагностики туберкульозу в регіоні, актуальні проблеми у діагностиці та лікуванні захворювання, у тому числі випадків з розширеною резистентністю до протитуберкульозних препаратів, нові підходи до розслідування випадків туберкульозу та організації спостереження за контактними особами, профілактичні заходи серед дитячого населення, у тому числі проведення скринінгових обстежень.

Ще раз було наголошено що тільки консолідований підхід до вирішення проблем туберкульозу є шляхом до подолання епідемії. За результатом обговорення питань було прийнято резолюцію, яку буде спрямовано до депутатського корпусу, представникам бізнесу та медичній спільноті.