Нарада з питань поліомієліту/ГВП

16 квітня 2019 року на базі державної установи «Харківський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» проведено нараду з актуальних питань епідеміологічного нагляду за поліомієлітом та гострими в’ялими паралічами.

У нараді прийняли участь завідувачі відділень організації епідеміологічних досліджень, лікарі епідеміологи та помічники лікарів епідеміологів, завідувачі районних лабораторних відділень філій державної установи «Харківський обласний лабораторний центр  Міністерства охорони здоров’я України», лікарі інфекціоністи, сімейні лікарі закладів охорони здоров’я м. Харкова та Харківської області.

Заслухані наступні питання:

  • стан епідеміологічного нагляду за поліомієлітом та гострими в’ялими паралічами в Україні та Харківській області за 2018 рік;
  • оцінка виконання профілактичних та протиепідемічних заходів у вогнищах гострих в’ялих паралічів відповідно до вимог діючих нормативних документів;
  • сучасні вимоги до правил забору та доставки біологічного матеріалу для вірусологічних та серологічних досліджень на ентеровірусні інфекції.

Акцентовано увагу на необхідності покращення якості діагностики гострих в’ялих паралічів, своєчасності протиепідемічних заходів у вогнищах.

Обговорені проблемні питання щодо стану імунопрофілактики.

Довідково: За визначенням ВООЗ – гострий в’ялий параліч це – раптовий розвиток слабкості чи в’ялості у кінцівках у будь якої дитини у віці до 15 років чи паралітичне захворювання у пацієнта будь якого віку, якщо є підозра на поліомієліт.

В області у 2018 році зареєстровано 14 випадків гострого в’ялого паралічу, з яких 4 «гарячих випадки», у т.ч. 2 дитини не мали жодного щеплення проти поліомієліту, 2 дитини – лише дві дози вакцини.

За даними ДУ «Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України» найбільше відмов від проведення профілактичних щеплень проти поліомієліту зареєстровано у Львівській області (17339), Одеській (12851), Рівненській (11502), Харківській (10151), Волинській (7816).