Про результати моніторингових відвідувань дитячих навчальних закладів за І квартал 2019р.

Фахівцями ДУ «Харківський ОЛЦ МОЗ України» проводяться моніторингові відвідування дитячих навчальних закладів, в ході яких здійснюються лабораторні дослідження питної води, готових страв на бактеріальне забруднення, обстеження працівників харчоблоків на бактеріоносійство, дослідження стану повітря,  виміри освітленості, шуму, параметрів мікроклімату та радіологічних показників тощо.

За І квартал 2019 року дослідження проведені у 125 дитячих навчальних закладах області, з них у 67 (53,6%) закладах виявлено відхилення від нормативних вимог.

Показники якості та безпечності питної води  не відповідали вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною»  за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками у 17 (19,5% із числа обстежених)   дитячих навчальних закладах 10-ти районів області (Вовчанський, Шевченківський, Балаклійський, Кегичівський, Чугуївський, Ізюмський, Зачепилівський, Близнюківський, Валківський, Харківський),  містах  Люботин та  Лозова.

За результатами досліджень змивів на харчоблоках (кухонний інвентар, столовий посуд, спецодяг, руки працівників) виявлено бактерії групи кишкової палички у 30  закладах (24,2% із числа обстежених) в 10 районах області (Чугуївський, Борівський, Близнюківський,  Красноградський, Зачепилівський, Кегичівський, Нововодолазький,  Балаклійський, Дергачівський, Ізюмський) містах Люботин та Харків. Це свідчить про недотримання санітарно – гігієнічних вимог у закладах, порушення режиму миття кухонного інвентарю та столового посуду, недотримання персоналом правил особистої гігієни, та може призвести до виникнення спалахів кишкових інфекцій у дитячих колективах.

За результатами досліджень готових страв на бактеріальне забруднення у                5 закладах (4,1% із числа обстежених) 2 районів області (Барвінківський,  Балаклійський) та в м. Харкові виявлено бактеріальне забруднення готових страв, що також може бути причиною виникнення спалахів кишкових інфекцій у дітей.

За результатами вибіркового обстеження на ентеробіоз (паразитарне захворювання з контактно-побутовим механізмом передачі інфекції) в 6 (19,4% із числа обстежених) дитячих дошкільних закладах та в 26 школах (54,2% із числа обстежених) 10 районів області (Ізюмський, Вовчанський, Барвінківський, Борівський, Балаклійський, Дергачівський, Зачепилівський, Кегичівський, Богодухівський, Харківський), містах Лозова та Харків виявлено ентеробіоз у 171 дитини. Враховуючи те, що основним фактором передачі ентеробіозу є руки, забруднені яйцями  гельмінтів, а також забруднені предмети побуту (дверні ручки, поверхня меблів, кухонне приладдя, вікна та підвіконня, посуд, іграшки тощо) – у вищезазначених закладах дітьми не дотримуються правила особистої гігієни, не проводиться належне миття та дезінфекція предметів побуту.

Не забезпечені нормативні рівні освітленості в 1 закладі Дергачівського району, що є порушенням вимог «Державних санітарних правил і норм влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу»  (ДСанПіН 5.5.2.008-01).

Інформації щодо результатів моніторингових відвідувань (візитів) по кожному перевіреному дитячому навчальному закладу направлені до відома та реалізації наданих рекомендацій  керівникам та власникам дитячих закладів, керівнику Комунального підприємства «Комбінат дитячого харчування», а також надані в органи влади та органи місцевого самоврядування адміністративних територій.