В ЯКИХ КРАЇНАХ МОЖНА ЗАРАЗИТИСЯ МАЛЯРІЄЮ. КАРТА ЕНДЕМІЧНИХ КРАЇН

Що таке малярія?

Малярія – важка, іноді смертельна хвороба, яку спричиняють найпростіші роду Plasmodium. Збудник потрапляє до організму людини через укус комара.

Щороку в Україні реєструється близько 50 випадків малярії,  близько десятої частини хворих – помирають. Усі зареєстровані випадки були завезені з ендемічних з малярії країн громадянами України, які подорожували, та іноземцями, найчастіше – студентами.

ВООЗ повідомляє про 219 мільйонів випадків захворювання на малярію у світі та 435 000 смертей від малярії у 2017 році.

Існує п’ять видів малярійних плазмодіїв, які уражають людей:  P. falciparum, P. vivax, P. malariae, P. ovale та P. knowlesi. Тропічна малярія, спричинена  P. falciparum, має найважчий перебіг та спричинює найбільше смертей.

Малярійні плазмодії, які спричинюють триденну (P. vivax) або овалє-малярію (P. ovale), можуть зберігатися в організмі хворого до 3-х років та призводити до рецидивів хвороби.

Де можна заразитися?

За даними  ВООЗ, заразитися малярією можна у 87 країнах світу (див. карту), в основному, це країни Африки, Південної Азії та Америки.



Якщо ви подорожуєте в одну з цих країн – ви маєте ризик захворіти на малярію.

Як люди заражаються малярією?

Люди заражаються через укус самки комара роду Anopheles, інфікованої малярійними плазмодіями. Самки комарів нападають в сутінках та в період від заходу сонця до світанку.

Як попередити захворювання?

1.Приймати протималярійні препарати для профілактики (хіміопрофілактика).

2.Попереджувати укуси комарів.

Протималярійні препарати

За 4 – 6 тижнів до поїздки до ендемічної з малярії країни зверніться до свого лікаря, який призначить вам протималярійні ліки в залежності від країни, до якої ви прямуєте, та вашого стану здоров’я.

Не зволікайте з візитом до лікаря, адже прийом профілактики необхідно розпочати за декілька тижнів до поїздки і продовжувати протягом усього періоду перебування за кордоном. Ні в якому разі не займайтеся самолікуванням!

Як і будь-які інші лікарські засоби, протималярійні препарати можуть викликати деякі небажані побічні ефекти, наприклад, запаморочення чи розлади травлення. У будь-якому разі краще не переривати курс профілактики, адже малярія може мати набагато важчі ускладнення. У випадку, коли побічні ефекти все ж турбують вас, зверніться до медичного закладу для зміни препарату.

Як уберегтися від нападу комарів?

Самки  малярійних комарів нападають у період між заходом сонця та світанком. Щоб уникнути цього:

  • Перебувайте у захищеному приміщенні у цей час.
  • При перебування надворі носіть одяг з довгими рукавами, штани та капелюха.
  • Нанесіть репелент на відкриті ділянки шкіри та на одяг (не наносьте на шкіру під одяг).
  • Якщо у вашій кімнаті немає кондиціонера, потурбуйтеся про додаткові заходи безпеки: протимоскітні сітки на вікнах та/або сітки над ліжком, оброблені репелентом.

Кому варто турбуватися про попередження малярії?

Абсолютно усім! Будь-хто, дитина чи дорослий, хто подорожує до ендемічних з малярії країн, має потурбуватися про профілактику малярії заздалегідь. До цього списку входять туристи, бізнесмени, місіонери, екіпажі кораблів та літаків, студенти, емігранти, які відвідують сім’ї та близьких тощо.

Мешканці ендемічних з малярі країн, які мігрували, як і студенти-іноземці, з часом втрачають свій захист та стають знову сприйнятливими до захворювання, тому теж мають  приймати ліки та уникати укусів комарів.

Що робити вагітним?

Перенесена малярія під час вагітності може зашкодити і матері, і дитині. Найкращим варіантом є уникати поїздок до ендемічних країн під час вагітності. Якщо уникнути поїздки неможливо, необхідно звернутися до лікаря, який призначить один з двох препаратів, які дозволено застосовувати вагітним, в залежності від країни, яку ви відвідуєте.

Які симптоми малярії і що робити, якщо вони з’явилися?

Симптоми малярії часто схожі на застуду: підвищення температури тіла, озноб, профузне потовиділення, головний біль, біль у м’язах, швидка втомлюваність. Також можуть виникати порушення травлення: нудота, блювання, діарея. У разі невчасного початку лікування, малярія, особливо тропічна, може призвести до трагічного кінця. Взимку малярія може маскуватися під пневмонію.

Симптоми виникають зазвичай через 7 – 10 днів після зараження або повернення з ендемічної країни. Дуже важливо розпочати лікування максимально швидко! Обов’язково повідомте лікареві, що ви відвідували ендемічні з малярії країни.

Також не забувайте інформувати лікаря протягом наступного року після поїздки, адже є можливість пізніх рецидивів.

 

Інформація з сайту Центра громадського здоров’я МОЗ України