Про проведення Тижня з безпеки дорожнього руху

В період з 06.05. по 12.05.2019 в Україні проводитиметься Тиждень з безпеки дорожнього руху, мета якого – об’єднання зусиль державних органів, бізнесу, громадських організацій, наукової спільноти, засобів масової інформації та кожного члена суспільства для виконання державних та міжнародних програм з безпеки дорожнього руху.

Це 5-й Глобальний тиждень безпеки дорожнього руху, що проходить під егідою ООН у різних країнах світу. За даними ВООЗ, ситуація з ДТП погіршується. Смертність  внаслідок ДТП зросла до 1,35 млн. людей на рік. Це близько 3700 осіб помирають у світі від ДТП щодня. Крім того, десятки мільйонів отримують поранення або інвалідність щороку або їх життя зазнає змін через отримані травми, які мають тривалий вплив на здоров’я. Такі втрати мають дуже сильний вплив на сім’ї та суспільство в цілому.

Існує багато причин для такої тенденції: швидка урбанізація, погані стандарти безпеки, відсутність дотримання правил дорожнього руху, водії під час руху в автомобілі відволікаються або перевтомлюються, інші під впливом наркотиків або алкоголю, перевищення швидкості та нехтування пасками безпеки та шоломами.

Одним з найбільш вражаючих фактів у звіті ВООЗ є те, що травмування внаслідок ДТП є головною причиною смерті людей у віці від 5 до 29 років.

Останнім часом у законодавстві України відбулися певні зміни, а саме: схвалено Стратегію підвищення рівня безпеки дорожнього руху в Україні на період до 2020 року (розпорядженням Кабінету Міністрів України від 14.06.2017 № 481–р), затверджено План заходів щодо реалізації Стратегії підвищення рівня безпеки дорожнього руху в Україні на період до 2020 року (розпорядження Кабінету Міністрів України від 28.03.2018 № 231-р). Постанова Кабінету Міністрів України від 25 квітня 2018 р. № 435 «Про затвердження Державної програми підвищення рівня безпеки дорожнього руху в Україні на період до 2020 року» визначає фінансування заходів з безпеки дорожнього руху за рахунок коштів державного дорожнього фонду, що передбачаються у Державному бюджеті України.

На підставі «Стратегії…» за ініціативою Харківської обласної державної адміністрації розроблена комплексна регіональна Програма забезпечення безпеки дорожнього руху  на території  Харківської області на 2018 – 2020 роки.

Основною метою Програми є зниження рівня смертності внаслідок дорожньо-транспортних пригод на території Харківської області, ступеня тяжкості наслідків дорожньо-транспортних пригод для учасників дорожнього руху та зменшення соціально-економічних втрат від дорожньо-транспортного травматизму, а також запровадження ефективної системи управління безпекою дорожнього руху на території регіону для забезпечення захисту життя та здоров’я населення.

Передбачено удосконалення системи підготовки водіїв транспортних засобів та інших учасників дорожнього руху щодо володіння практичними навичками з надання домедичної і медичної допомоги потерпілим внаслідок дорожньо-транспортних пригод, проведення роз’яснювальної роботи серед різних груп населення з метою підвищення відповідальності учасників дорожнього руху та формування відповідальної поведінки; запровадження програм підвищення поінформованості суспільства про засоби безпеки та необхідність їх використання – ремені безпеки, шоломи, дитячі автокрісла і утримуючі пристрої тощо.

З метою привернення уваги суспільства до питання безпеки дорожнього руху зокрема в Україні, Центр громадського здоров’я МОЗ України ініціює флешмоб, в якому може взяти участь кожен охочий: https://phc.org.ua/news/vseukrainskiy-fleshmob-do-tizhnya-bezpeki-dorozhnogo-rukhu-v-ukraini