Як зберегти ясна здоровими

11 травня — Європейський День здорових ясен

Щоб зберегти ясна здоровими, а усмішку – гарною, чистіть зуби не менше 2 хвилин двічі на день. Також не відкладайте візит до стоматолога, якщо помітили почервоніння та набряк ясен, кровотечу під час чищення зубів, неприємний запах чи присмак у роті.

 

ЗАХВОРЮВАННЯ ЯСЕН

Серед найбільш поширених захворювань ясен — гінгівіт та пародонтит. Помітили почервоніння та набряк, кровотечу під час чищення зубів, неприємний запах чи присмак у роті? Це можуть бути перші ознаки цих захворювань. Наступним етапом може бути опущення ясен та втрата зуба (https://bit.ly/2Vn7QJJ) Тому не зволікайте з візитом до лікаря.

Пародонтит може призвести не лише до втрати зубів. Бактерії, що виникають внаслідок цієї хвороби можуть потрапити в кров через тканину ясен і викликати серйозні проблеми зі здоров’ям — пародонтит пов’язують з респіраторними захворюваннями, ревматоїдним артритом, захворюванням коронарних артерій або інсультом.https://mayocl.in/2L5cfas

Нещодавні дослідження показали ймовірну роль бактерій Porphyromonas gingivalis, які викликають хронічне запалення ясен, у розвитку хвороби Альцгеймера. https://goo.gl/Vhg8eX

 

СКІЛЬКИ ЧАСУ ТА ЯК ТРЕБА ЧИСТИТИ ЗУБИ

Тривалість чищення зубів більше 2 хвилин забезпечує ефективність очищення ротової порожнини. А це зменшує ризик виникнення карієсу та хвороб ясен.

Чистити зуби краще технікою Басса. Вона визнана найбільш ефективним методом (https://bit.ly/2Fai9Ud) Для цього розмістіть щітку під кутом 45 градусів стосовно поверхні зубів. Робіть плавні «вимітаючі» рухи від передніх до задніх зубів. Жувальну поверхню зубів необхідно чистити круговими рухами. Не забувайте очистити язик.

Регулярне використання зубної нитки зменшує ризик виникнення захворювань ясен та карієсу. Візьміть собі за правило використовувати її.

Як зберегти здорові зуби, читайте тут: https://bit.ly/2LCH9Mr

 

 

Інформація з сайту МОЗ України