Створено судовий прецедент щодо обов’язкової вакцинації.

Жительці м. Славути було відмовлено у відвідуванні дошкільного навчального закладу її дитиною, яка не мала щеплень проти дифтерії, кашлюку та правця у зв’язку з чим, вона звернулася до Славутського міськрайонного суду.

Славутський міськрайонний суд зобов’язав керівництво дитячого закладу не заперечувати дитині в отриманні дошкільної освіти. Проте, згідно з інформацією з Єдиного державного реєстру судових рішень, Верховний Суд України своєю Постановою від 17.04.2019 підтримав рішення Апеляційного суду Хмельницької області, який відмінив рішення суду першої інстанції спираючись на те що, право на отримання дошкільної освіти пов’язано з певними умовами, які гарантують безпеку як самої дитини, так і оточуючих її людей.

Відповідно до ст. 5 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення» обов’язком громадян є проведення щеплень у передбачених законодавством випадках.

Враховуючи те, що за останні 5 років в Україні має місце нестійка епідемічна ситуація з вакцинокерованих інфекцій – проведення щеплень може суттєво зменшити ризик їх поширення серед населення, особливо дітей, які мають високий ступінь сприйнятливості до інфекцій.

Тож, виходячи з інтересів суспільного здоров’я, вимоги обов’язкової вакцинації є важливим принципом превалювання суспільного інтересу над особистим.

Нагадуємо, що відповідно до Календаря щеплень в Україні, діти у віці до 6 років повинні бути щеплені проти гепатиту В, туберкульозу, кору, паротиту, краснухи, дифтерії, правця, кашлюку, поліомієліту та Хіб-інфекції.

Памятайте! Здорові діти, здорова нація – запорука сильної Держави.