ВООЗ, МІНОСВІТИ, МОЗ та ЦГЗ обговорили подальші кроки боротьби з неінфекційними захворюваннями

В Україні 28 та 29 травня відбулася національна конференція з неінфекційних захворювань (далі – НІЗ), провідною тематикою якої стали досягнення та подальші пріоритети країни із запобігання НІЗ.

За даними Інституту метрики та оцінювання в системі охорони здоров’я, НІЗ становили до 91% усіх смертей в Україні за 2017 рік. До таких хвороб входять хвороби серця, інсульт, онкологічні захворювання, діабет тощо. Ґрунтуючись на міжнародному досвіді, у профілактиці НІЗ зараз існують зараз існують серйозні докази того, що більшій частині НІЗ можна запобігти. За даними Держастату, майже 30% чоловіків, які померли у 2017 році від НІЗ, були у працездатному віці (30 – 65 років).

У 2015 році в Україні розпочали перший етап проекту запобігання НІЗ, де три з чотирьох цілей отримали фінансову підтримку Швейцарської агенції напрямку співробітництва.

«Першочерговим завданням охорони здоров’я в Україні є зменшення неінфекційних захворювань. Український Національний план заходів щодо НІЗ  було адаптовано до Цілей Сталого Розвитку ООН і тепер він містить не лише ключові фактори НІЗ, а й безпеку дорожнього руху, довкілля та охорону здоров’я школярів.  Наша мета – донести до кожної людини, що саме профілактика і піклування про себе та своїх близьких є ключовим чинником здоров’я, а не лікування», – коментує генеральний директор «Центру громадського здоров’я МОЗ України» д-р Володимир Курпіта.

Серед цілей проекту запобігання НІЗ в Україні є посилення профілактики НІЗ у медичних закладах та у громадах, зменшення поведінкових ризиків, які впливають на смертність та захворюваність на НІЗ. Робота над цілями проекту об’єднала Всесвітню організацію охорони здоров’я, Міністерство охорони здоров’я України, Міністерство молоді та спорту і міністерство освіти і науки України. Ключова робота з впровадження плану здійснюється обласними управліннями охорони здоров’я, НУО, обласні державні адміністрації, ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» та Національний центр соціального маркетингу Великобританії.

Конференція відбулася за участі в. о. міністра охорони здоров’я д-ра Уляни Супрун, першого заступника міністра освіти і науки України Павла Хобзея, заступника директора Швейцарського бюро співробітництва в Україні Ніколя Гігас, представника ВООЗ та глави бюро ВООЗ в Україні, вченого секретаря відділення теоретичної та практичної медицини НАМН України проф. Дмитра Базика та інших.

Учасники конференції обговорили питання пріоритетів здоров’я в новій українській школі, внесок ООН у досягнення Стратегії сталого розвитку в Україні, ключові заходи для скорочення передчасної смертності, спричиненої НІЗ, політику уряду щодо вдосконалення харчування, підвищення фізичної активності та покращення психічного здоров’я.

Окремо наголошувалося на ролі шкільних медичних працівників щодо запобігання НІЗ та зміцнення здоров’я молодшого покоління, шкільної політики охорони здоров’я щодо запобігання НІЗ. Підсумком заходу стало обговорення подальших пріоритетних заходів в Україні з політики щодо НІЗ та міжсекторального співробітництва.