Бронхіальна астма: що треба знати про захворювання

Цією патологією страждають до 300 мільйонів мешканців планети. Показники захворюваності на бронхіальну астму складають від 1-18 %. У дітей цей показник коливається в межах 5 – 10 %. Встановлено, що у віковому аспекті найбільша поширеність бронхіальної астми реєструється в шкільному віці. Висока захворюваність бронхіальною астмою у дітей характерна для промислових регіонів з несприятливою екологією.

Так, у мешканців міста частіше реєструється бронхіальна астма, ніж у мешканців сільської місцевості (7,1 % та 5,7 % відповідно). В Україні за статистичними даними МОЗ України розповсюдженість бронхіальної астми серед дітей коливається в межах від 0,60 % до 0,56 %, що свідчить про проблему діагностики захворювання.

ЩО ТАКЕ БРОНХІАЛЬНА АСТМА

Астма – це хронічна хвороба, яка найчастіше проявляється періодичними нападами задишки та свистячими хрипами. Частота та ступінь важкості цих симптомів можуть бути різними. Наприклад, інтервал між нападами може коливатися від однієї години до одного дня. Як правило, напади відбуваються під час фізичної активності або вночі.

Бронхіальною астмою можуть хворіти люди усіх вікових груп, але найчастіше це діти та молодь. Такі тенденції є однаковими як в Україні, так і в інших країнах світу.

Бронхіальна астма розвивається як хронічне запалення дихальних шляхів, а саме бронхів, що призводить до підвищення чутливості нервових закінчень в дихальних шляхах та їх швидкого подразнення. Під час нападу збільшуються слизові оболонки бронхіол, внаслідок чого звужуються дихальні шляхи, людина не може нормально вдихнути повітря чи видихнути.

Коефіцієнт смертності від астми не є найвищим в категорії хронічних хвороб. Однак часті напади астми у більшості випадків значно погіршують якість життя, адже людина страждає від безсоння, втоми, низької активності.

СИМПТОМИ БРОНХІАЛЬНОЇ АСТМИ

Бронхіальна астма проявляється по-різному. Симптоми можуть турбувати періодично або постійно. Вони включають напади задухи, задишку, сухий і надривний кашель, свистячі хрипи при видиху, біль в грудях.

Окремо виділяють кашльову форму захворювання, коли спостерігається тільки кашель з невеликим виділенням мокроти. Кашель часто посилюється вночі, а вдень – відступає.

Зазвичай напад виникає під впливом певних тригерів. В більшості випадків він розвивається протягом декількох днів, але бувають і неочікувані, сильні напади. Між періодами загострень пацієнт почувається задовільно.

ПРИЧИНИ АСТМИ

Астма вважається невиліковною хворобою. Проте можна контролювати перебіг захворювання та прояв симптомів. Вченим й досі не вдалося точно визначити основні причини астми. Однак більшість експертів погоджуються, що генетична схильність в поєднанні з зовнішніми подразниками є найбільш поширеними факторами ризику розвитку астми.

Найбільш поширені причини бронхіальної астми:

  • Алергени. Пацієнти, що страждають від алергічного риніту або атопічного дерматиту, мають в 3-5 разів вищий ризик захворіти на бронхіальну астму. І навпаки: бронхіальна астма може спровокувати алергією на певні подразники.
  • Спадкова схильність. Якщо хтось із ваших родичів хворів на астму, то ви автоматично відноситесь до групи ризику.
  • Шкідливі умови праці: вплив хімічних подразників, особливо на робочому місці.
  • Низька вага при народженні та/або куріння матері під час вагітності.
  • Часті респіраторні захворювання.
  • Деякі медикаменти. Аспірин, група протизапальних і знеболюючих препаратів, ліки від тиску (бетаблокатори) також можуть стати причиною брохніальної астми.
  • Ожиріння.
  • Низька фізична активність.
  • Фактори, які сприяють розвитку бронхіальної астми, – це домашні алергени (пил і пилові кліщі, пліснява), домашні тварини (шерсть, пір’я, слина тощо), таргани і засоби побутової хімії.
  • Несприятливі погодні умови (холодне повітря), сильне емоційне (страх або гнів) та фізичне навантаження можуть викликати посилення симптомів або розвиток ускладнень астми.

ПРОФІЛАКТИКА БРОНХІАЛЬНОЇ АСТМИ

Щоб зменшити ризики бронхіальної астми:

  • слідкуйте за чистотою вдома – регулярно прибирайте і провітрюйте приміщення;
  • стежте за рівнем сухості повітря, за потреби – зволожуйте і фільтруйте його спеціальними приладами;
  • обмежте використання побутової хімії, а під час прибирання користуйтеся гумовими рукавичками і маскою;
  • при перших підозрах на алергію, зверніться до лікаря;
  • оскільки причиною астми можуть стати деякі препарати, не займайтесь самолікуванням, перед прийомом будь-яких ліків радьтеся з лікарем!

Будьте активними, навіть якщо ви не займаєтесь спортом, мотивуйте себе гуляти щодня за будь-якої погоди.

Інформація з сайту ЦГЗ МОЗ України

https://phc.org.ua/news/bronkhialna-astma-scho-treba-znati-pro-zakhvoryuvannya