Сонячні промені влітку

Сонячна радіація – це енергія, яку випромінює Сонце. Потік цієї енергії являє собою електромагнітні хвилі різної довжини. Діапазон хвиль, що досягають поверхні Землі, досить широкий: від радіохвиль до рентгенівських променів. До іонізуючого випромінювання, яке ми звикли називати радіацією, належать лише рентгенівські та гамма–промені. Проте «радіацією» прийнято називати весь спектр сонячного випромінювання. Радіація, що досягає поверхні нашої планети, може бути розсіяною чи прямою. Це пов’язане з великою кількістю природних перешкод на її шляху: озоновий шар атмосфери, хмари, водяна пара та пил у повітрі. Вплив розсіяної радіації на організм є значно меншим, ніж прямої. Сонячна радіація неоднорідна,  вона умовно ділиться на 3 види:

– інфрачервоне випромінювання, результатом впливу якого є утворення тепла, яке сприяє розслабленню судин та м’язів, має знеболювальний ефект;

– видиме випромінювання, або світло, яке є необхідною умовою роботи ока, що  дозволяє людині бачити повний спектр кольорів. Окрім того, світло активізує обмін речовин в організмі та синхронізує наш «біологічний годинник»;

– ультрафіолетове випромінювання, яке стимулює роботу імунної системи, запобігає загостренню хронічних хвороб та розладам нервової системи, а також сприяє появі засмаги на шкірі людини.

Проте, не варто забувати, що тепло та ультрафіолет є дуже сильними подразниками. Так, засмага – це захисна реакція людського організму на вплив сонячного випромінювання, а мружитесь  ви в ясну погоду через те, що організм намагається захистити очі від згубного впливу ультрафіолету. Тепло також може завдати вам шкоди – у надмірних кількостях воно здатне спричинити у людини тепловий або сонячний удари.

Взагалі, сонячні промені сприятливо діють на організм. Зокрема, ультрафіолетове випромінювання сонячного спектру позитивно впливає на обмінні процеси, а також серцево-судинну, дихальну системи, органи травлення, посилює захисно-адаптивні функції організму, його імунну реактивність. Але при використанні сонячних променів необхідна обережність та чуття міри.

Супутниками спеки вважаються сонячний і тепловий удари. Перегрівання організму виникає, як правило, під впливом високої температури навколишнього середовища та факторів, що утруднюють тепловіддачу. Часто перегрівання призводить до теплового удару. Він може трапитись навіть холодної пори року, якщо людина, скажімо, тривалий час перебуває у душному приміщенні з високою температурою. І тепловий, і сонячний удари схожі за своєю симптоматикою: загальна слабкість, розбитість,  нудота, головний біль, запаморочення, шум у вухах, спрага, гіперемія шкіри, прискорені пульс та дихання, підвищена температура тіла, загальмований психічний стан або психомоторне збудження, втрата свідомості, іноді виникають судоми – це свідчить про те, що розвивається загроза для життя.

У дітей грудного віку частішають при цьому диспепсичні розлади (блювота, діарея), температура тіла різко підвищується, риси обличчя загострюються, загальний стан швидко погіршується, свідомість затьмарюється, виникають судоми, кома.

Невідкладна допомога: хворого слід негайно винести в прохолодне місце, забезпечити доступ свіжого повітря, звільнити від одягу, дати випити неохолодженої (!) мінеральної води, на голову покласти холодний компрес. У складніших випадках необхідно обгорнути потерпілого простирадлом, змоченим у холодній воді, облити прохолодною водою, покласти лід на голову та пахові ділянки. Якщо після проведених заходів стан хворого не покращився, необхідно викликати “швидку медичну допомогу”.

Спокуса гарно загоріти буває сильнішою за обачність. І це часто призводить до опіків І та ІІ степеню. При опіку І ступеня шкіра червоніє, припухає, з’являється пекучий біль. При опіку ІІ ступеня, крім цього, на уражений ділянці з’являються пухирці, наповнені прозорою рідиною. З такими речами жарти погані. Адже сонячні опіки можуть призвести до раку шкіри. Тому, аби запобігти непоправному лиху, треба надати собі першу медичну допомогу. Можна змочити серветку з натуральної тканини соком алое і прикласти обережно на вражену поверхню. А ще можна натерти сиру картоплю, моркву, цибулю, яблуко, гарбуз, додати до цієї суміші 1 яєчний білок і утворену масу прикладати на обпечене місце хвилин на  20.

Але підступність сонця не тільки в опіках. Зайве ультрафіолетове випромінювання негативно впливає на щитовидну та молочні залози у жінок, на пігментні утворення (родимки). Краще зробити УЗД щитовидної та молочних залоз до поїздки на море аби переконатися, що такий вид відпочинку вам не нашкодить. Якщо у вас є великі родимки, нерівні по формі та забарвленню, перед поїздкою на сонячний берег варто проконсультуватися у дерматолога або хірурга.

Рекомендації щодо прийому сонячних ванн:

– обмежити перебування на сонці особам літнього віку і тим, хто вживає деякі ліки, наприклад, сульфаніламідні препарати, біологічно активні добавки, гормональні препарати тощо. З малюками краще гуляти у затінку і час від часу зволожувати їм тіло вогкою хустиною;

–  у спекотні дні приймати сонячні ванни доцільно під навісом, у затінку дерев. У такому разі на організм діють відбиті сонячні промені, що зменшує ризик перегріву та надмірного ультрафіолетового опромінення тіла. Сонячні ванни рекомендується приймати до 10-11-ої годин ранку і після 17-ої, починати необхідно з 5-7 хвилин, поступово збільшуючи їх тривалість до 20 хвилин. Треба пам’ятати, що всьому є своя межа. Влітку цей мудрий вислів стосується сонця і води. Не намагайтеся отримати загар в перший день та не забувайте носити головний убір і сонцезахисні окуляри.

–  обов’язково постійно підтримувати належний водний баланс: випивати за добу не менш ніж 3 літри рідини, найкраще – воду з соком лимону або квас (від солодкої води може підвищитись артеріальний тиск);

–   холодне пиво вживати не бажано – воно збільшує навантаження на серце, вживання міцніших алкогольних напоїв у спеку категорично протипоказано;

–  на ніч бажано пити відвар м’яти – він позитивно впливає на загальний стан організму, відновлює роботу нервової системи, судин, є загальнозміцнюючим засобом;

–  добрий порятунок у спеку – кондиціонер, якщо ж його немає, як один з варіантів – завішувати вікна мокрими простирадлами.

При додержанні цих простих порад Ви збережете себе від сонячної радіації влітку.