Діарея мандрівників

Діарея мандрівників – поширене захворювання серед туристів, які подорожують до незвичних місць. Хвороба може супроводжуватися такими симптомами як: діарея, лихоманка, блювота та тривати від кількох днів до тижня і більше.

Незважаючи на те, що діарейні захворювання є однією із найбільш розповсюджених патологій серед інфекційних захворювань, діарея мандрівників – окрема проблема.

Люди, вирушаючи у різні країни, на різні континенти не замислюються про те, що кожен куточок земної кулі унікальний і потребує певної адаптації, зміни звичної поведінки, у тому числі харчової. Недотримання деяких елементарних правил перебування у тому чи іншому регіоні може не тільки зіпсувати довгоочікуваний відпочинок, але й погіршити стан здоров’я, у тому числі мати суттєві негативні наслідки у майбутньому.

У список країн, де найчастіше можна зіткнутися з проблемами розладів кишківника у мандрівників, входять країни Латинської Америки, Близького Сходу, Африки та Азії.

Спектр «привезених» збудників діареї може бути дуже широким – від звичайних кишкових вірусів та бактерій (ротавіруси, норовіруси, сальмонели) до різних паразитів, що можуть викликати затяжні та навіть хронічні захворювання (амебіаз, лямбліоз, криптоспоридіоз, деякі гельмінтози).

Як запобігти виникненню кишкового захворювання та діареї мандрівників:

  • вживати страви у ресторанах та закладах харчування для туристів;
  • використовувати для пиття, чистки зубів, миття фруктів, овочів та зелені, виключно безпечну бутильовану питну воду;
  • мити руки з милом або використовувати дезінфікуючий засіб, особливо ретельно, перед вживанням їжі та після відвідування туалету;
  • не купувати їжу в підозрілих місцях;
  • уникати вживання страв з сирого м’яса та морепродуктів;
  • не вживати холодних напоїв з льодом невідомого походження;
  • уникати ковтання води під час купання у басейнах та водоймищах.

Якщо у вас виникли проблеми із здоров’ям після відвідування екзотичних країн, навіть через декілька місяців після повернення, обов’язково зверніться до лікаря та повідомте його про вашу мандрівку та про країну, яку ви відвідували. Це допоможе лікарю якнайшвидше діагностувати захворювання та призначити правильне лікування.