Щодо стану води поверхневих водойм в місцях масового відпочинку населення

В період підготовки до купального сезону 2019 року фахівцями Державної  установи «Харківський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України” проводиться вибірковий лабораторний контроль води поверхневих водойм у межах здійснення моніторингу за місцями масового відпочинку на водних об’єктах рекреаційного та оздоровчого використання (пляжами, що мають офіційний статус).

Лабораторним контролем протягом травня та червня 2019 року охоплено 20 пляжів, що мають офіційний статус, та 12 місць масового відпочинку на водних об’єктах рекреаційного та оздоровчого використання.

За результатами досліджень на мікробіологічні показники безпечності води водоймищ з 105 досліджених проб не відповідали нормативним значенням 2 проби (2 %). Дитячий пляж на р. Балаклійка у м. Балаклія – вміст у воді лактозопозитивних кишкових паличок перевищував нормативні значення.

На санітарно-хімічні показники було досліджено 95 проб води відкритих водойм, з них 6 (6,3 %) не відповідали нормативним вимогам. Проби води з акваторії громадського пляжу   Лозівської об’єднаної територіальної громади у с. Михайлівка  на Бритайському водосховищі не відповідали встановленим нормативам за вмістом сухого залишку та сульфатів.

У зв’язку з цим ДУ “Харківський ОЛЦ МОЗ України» не рекомендує купатись на зазначених пляжах до отримання задовільних результатів лабораторних досліджень та застерігає від можливих негативних наслідків для здоров’я.

Інформація про нерекомендовані для купання місця у Харківській області розміщуються на інтерактивній карті протягом всього купального сезону в рубриці «Карта не рекомендованих для купання місць в Харківській області».