Сибірка.

Сибірка – це спільне для людей і тварин гостра інфекційна хвороба, яка протікає у вигляді  шкірної, легеневої і кишкової форм.

В Україні реєструються поодинокі випадки захворювання людей на сибірку. За останні 20 років захворіло понад 120 осіб, з них 4,5% померло.  В останнє випадки зареєстровано у Одеській області у вересні 2018 року (захворіло 5 осіб).

В Харківській області останній раз сибірка реєструвалася у березні 2016 року у свині в м. Чугуїв. Завдяки своєчасно проведеним протиепідемічним заходам  вдалося уникнути захворювання людей. Проте територія області залишається стаціонарно неблагополучною з сибірки на протязі багатьох десятиріч. Визначено 584 населених пункти, на території  яких  починаючи з 1945 року реєструвалися випадки захворювання тварин і можуть зберігатися у грунті спори сибірки, та 144 худобомогильника, де проводилось захоронення без попереднього спалення трупів тварин, загиблих від сибірки.  Також існують і невідомі ґрунтові вогнища, куди збудник потрапив при захороненні тварин у першій половині ХХ століття. За останні 25 років 53% випадків, що були зареєстровані серед тварин та людей, виникли у населених пунктах, які вважалися вільними від сибірки.

Збудник сибірки утворює спори, які відрізняються винятковою стійкістю – у воді зберігаються декілька років, в ґрунті та при заморожуванні – декілька десятиліть, навіть століття. Потрапивши в організм людини або тварини, спори перетворюються на вегетативні форми, які виробляють дуже небезпечний токсин.

Інфікування людей здійснюється при безпосередньому контакті з хворими тваринами, їх забої, вживанні недостатньо термічно обробленого м’яса, роботі з інфікованими шкірами та вовною, а також при проведенні робіт з виїмки та переміщення ґрунту, в якому наявні спори сибірки. Винесення спор на поверхню може призвести до інфікування людей як під час виконання робіт, так і в подальшому при перебуванні на зараженій території.

Щоб захистити себе від зараження сибіркою необхідно:

– не купувати м’ясо та м’ясні продукти на стихійних ринках, де відсутній     ветеринарно-санітарний контроль;

–  не  проводити   вимушений   забій    сільськогосподарських    тварин    без попереднього ветеринарного огляду;

– не випасати тварин біля худобомогильників, щорічно щеплювати свійську худобу проти сибірки;

– при проведенні всіх видів робіт, які пов’язані з виїмкою та переміщенням ґрунту, дотримуватися правил техніки безпеки, застосовувати спецодяг, респіратори.

Перед початком будівельних робіт радимо провести дослідження грунту на сибірку, яке виконується сучасними методами в лабораторії ДУ «Харківський обласний лабораторний центр МОЗ України».