Про епідемічну ситуацію з лептоспірозу.

У поточному році при госпіталізації у реанімаційні відділення інфекційних стаціонарів вже у 3 хворих діагностовано лептоспіроз, який підтверджено лабораторно. Всі захворілі інфікувалися під час риболовлі на Печенізькому водосховищі у Вовчанському районі (2) та ставку у Дворічанському районі.

Лептоспіроз – спільне для людей та тварин особливо небезпечне інфекційне захворювання, при якому уражуються нирки, печінка, нервова система та летальність сягає понад 10%. Джерелом інфекції для людини частіше є дрібні ссавці, можуть бути й свійські тварини. Захворювання має виражену літньо-осінню сезонність. Зараження людей відбувається при сінокосі та випасу тварин на луках, під час рибалки та купання у відкритих водоймах, куди збудник потрапляє з виділеннями дрібних ссавців та інших тварин. Особливо небезпечні неглибокі заплави, де лептоспіри активно розмножуються у теплій воді, та які  заросли очеретом.

До організму людини лептоспіри потрапляють через мікротравми шкіри, слизові оболонки, при ковтанні інфікованої води. Перші ознаки захворювання виникають через 1-2 тижні після інфікування у вигляді підвищення температури тіла до 39-40˚С, сильного головного болю та у м’язах ніг, крововиливу в склери очей та висипання на шкірі, ознак жовтяниці.

Природні осередки лептоспірозу виявлено у 22 районах області та околицях   м. Харкова. У межах цих осередків розташовані 76 населених пунктів. Більшість природних осередків причетні до заплав річок і деяких ставків. Значну епідемічну небезпеку мають осередки у місцях масового відпочинку населення – біля Печенізького та Оскільського водосховищ, рекреаційної зони вздовж р. Сіверський Донець на території Чугуївського, Зміївського, Балаклійського районів.

За результатами лабораторних досліджень у 2019 році позитивні результати  на лептоспіроз отримано від дрібних ссавців, відловлених у с. Стариця та м. Вовчанськ Вовчанського району, смт. Кегичівка, с. Маховик Красноградського району, с. Заленійне Зачепилівського району, с. Березівка Золочівського району. Рівень інфікованості досліджених ссавців складає 14,0%.

Щоб запобігти хворобі варто:

  • уникати купання у незнайомих водоймах, особливо поблизу ділянок з густою рослинністю та випасом сільськогосподарських тварин, не заходити у воду при наявності на шкірі відкритих ран та подряпин;
  • не рибалити, стоячи у воді босоніж – треба користуватися гумовими чоботами;
  • роботи по заготівлі сіна, збиранню врожаю на вологому ґрунті, догляду за тваринами проводити у вологонепроникному взутті, гумових рукавичках;
  • продукти харчування зберігати у недоступній для дрібних ссавців тарі.

При виникненні підозри на захворювання треба негайно звернутися по медичну допомогу, своєчасно отримане лікування допоможе уникнути летальних наслідків.