Профілактика ентеровірусних інфекцій
Ентеровірусні інфекції – це група гострих інфекційних захворювань, збудниками яких є понад 100 серологічних типів ентеровірусів. Захворювання характеризуються лихоманкою і поліморфізмом клінічних симптомів, обумовлених ураженням центральної нервової системи, серцево-судинної системи, шлунково-кишкового тракту, м’язової системи, легенів, печінки, нирок і інших органів.
Ентеровіруси здатні до тривалого виживання в об’єктах довкілля (стічних водах, плавальних басейнах, відкритих водоймах, предметах побуту, продуктах харчування). Зростає ризик захворіти у теплу пору року, в період активного відпочинку на природі, мандрівок та подорожей, купанні у відкритих водоймах.
Людина може заразитися при контакті з хворою людиною або носієм, при вживанні забрудненої їжі або води. Передача ентеровірусів відбувається і повітряно-крапельним шляхом.
Перші симптоми захворювання з’являються через 2 – 7 днів після зараження: підвищення температури тіла до 38-40°С, головний біль, болі в м’язах, запаморочення і загальна слабкість. Найчастіше хворіють діти від 3 до 10 років.
Захворювання може протікати у вигляді респіраторної інфекції, ангіни, серозного менінгіту, міокардиту, менінгоенцефаліту, вірусного енцефаліту, мієліту, кон’юнктивіту, увеїту та кишкової інфекції.
Щоб запобігти інфікуванню ентеровірусною інфекцією, необхідно:
- дотримуватись правил особистої гігієни, а саме ретельно мити руки з милом, особливо перед вживанням їжі, після відвідування громадських місць, туалету;
- при кашлі і чханні прикривати ніс і рот одноразовими серветками і викидати їх після використання, після чого вимити руки або обробити їх вологою серветкою;
- робити регулярне вологе прибирання та провітрювання приміщень;
- для пиття та приготування їжі використовувати гарантовано безпечну воду та напої (кип’ячену воду, напої та воду у фабричній упаковці);
- дотримуватись правил обробки, зберігання, приготування та вживання харчових продуктів, зокрема, фруктів і овочів;
- мити кухонний посуд гарячою водою з використанням миючих засобів;
- використовувати окремий інвентар (ножі, дошки) для сирих і готових продуктів;
- при купанні у басейнах і водоймах уникати потрапляння води у рот, купатись винятково у відведених для цього місцях;
- обмежувати контакти з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання.
Пам’ятайте! Дотримання цих нескладних правил у побуті надійно захистить Вас від ентеровірусних инфекцій. Якщо ж захворювання не вдалося уникнути, то не потрібно займатися самолікуванням. При перших симптомах хвороби, особливо у дітей, необхідно своєчасно ізолювати хворого та звернутися до лікаря. Це дасть можливість своєчасно встановити діагноз та отримати лікування.