Оперативні дані щодо захворюваності на кір у Харківській області

За 28 тиждень поточного року серед мешканців області зареєстровано 21 хворого, з них 7 (33,3%) дітей. Серед мешканців м. Харкова – 16 випадків, Харківського району – 3, Балаклійського та Нововодолазького – по одному.

З початку року станом на 10.07.2019 зареєстровано 4442 хворих. Переважна більшість захворілих – дорослі (3064 особи – 69,0%), питома вага дітей – 31,0% (1378 осіб).

За соціальними групами населення розподіл хворих наступний: непрацюючі – 30,0%, робітники транспорту, промпідприємств та інші – 18,5%, учні загальноосвітніх шкіл та  шкіл-інтернатів – 15,3%, студенти вищих навчальних закладів, учні технікумів та ПТУ – 10,2%, неорганізовані дошкільники – 9,6%, службовці – 5,0%, медичні працівники – 4,1%, діти, які відвідують дошкільні навчальні заклади – 4,0%, працівники шкіл, ДНЗ, сільського господарства та харчової промисловості – 1,9%, пенсіонери – 0,8%, діти дитячих будинків – 0,6%.

Питома вага нещеплених серед захворілих склала 70,6% – 3135 осіб, у тому числі з причин відмови та відсутності даних про проведені щеплення – 92,4% (2896 хворих). Аналіз захворюваності щеплених (1307 осіб) показав, що 450 хворих (34,4%) мають тільки одне щеплення, тобто також не мають імунного захисту.

Зареєстровано 128 спалахів, з кількістю уражених – 768 осіб, з них 60 у побуті, 44 у навчальних закладах, 17 у закладах охорони здоров’я, 5 за місцем роботи та 2 у закладах закритого типу. Локалізовані у межах інкубаційного періоду – 122 спалахи, у 6 – протиепідемічні заходи тривають.

Протиепідемічні заходи, що проводяться в області сприяють деякій стабілізації епідемічної ситуації. Однак, показники охоплення щепленнями населення для формування достатнього популяційного імунітету залишаються низькими. У групі ризику знаходяться діти, які не отримали щеплення, підлітки та дорослі, які раніше не хворіли на кір та не мають щеплень проти кору, особи з груп епідемічного та професійного ризику.

Вступна кампанія та повернення дітей з літніх канікул, створення нових організованих колективів, недостатнє охоплення щепленнями сприятиме активізації епідемічного процесу та зростанню захворюваності. Без активного впровадження додаткових заходів з імунізації від кору стабілізації епідемічної ситуації не відбудеться.

На поточний час в області розпочато підготовчу роботу щодо проведення додаткових заходів імунізації від кору. Першочерговим завданням є координація взаємодії між фахівцями закладів охорони здоров’я, освіти, лабораторного центру та його філій з питань своєчасного виявлення та обліку хворих, детального аналізу щепленості, зокрема у знов організованих колективах та проведення щеплень дитячому і дорослому населенню, особам з груп епідемічного та професійного ризику.