Про поширення небезпечних інфекційних захворювань у світі.

На початку липня, за інформацією сайту ProMED-mail Міністерство охорони здоров’я Болівії сповістило про спалах невідомого вірусного захворювання – помер пацієнт, від якого заразилися два лікаря. Також встановлено медичне спостереження за контактними особами.

За результатами досліджень, захворювання викликано аренавірусом, який передається гризунами, та носить назву  Болівійська геморагічна гарячка. Можлива передача від людини до людини. Інкубаційний період складає коло 7 діб, потім виникають тяжкі симптоми захворювання (лихоманка, головний біль, висип). При попередньому спалаху з 13 випадків 7 завершилися летально.

Наприкінці червня зареєстровано спалах гострого енцефаліту у Індії (північно-східному штаті Біхар). Померло більше ста захворілих, коло 600 осіб знаходяться на лікуванні у лікарнях. Стан частини хворих розцінюється як критичний. З 70-х років ХХ століття до 2005 року вважалось, що спалахи вірусних енцефалітів у Індії (штати Біхарі та Уттар-Прадеш)  викликаються збудником японського енцефаліту, якого переносять комарі. Етіологічну причину цьогорічного спалаху до теперішнього часу не розшифровано.

Триває масштабний спалах хвороби, викликаної вірусом Ебола (ХВВЕ), у Конго, де за рік захворіло понад 2000 осіб, з яких 67,0% померло.

У середині червня ВООЗ повідомила  про випадок смерті п’ятирічної дитини від ХВВЕ в Уганді. Встановлено, що родина  перебувала у Конго на похороні родича, який, як було пізніше встановлено, помер від цієї хвороби. По дорозі в Уганду на кордоні лікарі зафіксували у декількох членів родини симптоми ХВВЕ. Родину затримали та направили у карантин в лікарню Конго, але 6 осіб втекли з під нагляду та повернулись до дому. Згодом, від цього захворювання померло декілька членів цієї родини. Нагадаємо, що захворювання розповсюджується від захворілого через кров, виділення або інші рідини організму, також через забруднені інфікованим матеріалом одежу, постільну білизну та інше. Уганда межує з Конго, тому до можливості занесення  інфекції до країни готувалися заздалегідь, коло 4700 медичних працівників пройшли експериментальну вакцинацію від ХВВЕ, що вважають не дасть можливість виникнути епідемії.  ВООЗ не вводить обмеження щодо відвідування Уганди.

Ризик зараження інфекційними хворобами під час перебування в ендемічних країнах можливо знизити додержуючись певних правил:

  • уникати контактів з захворілими на інфекційні хвороби,
  • не вживати воду, страви та спеції, які придбані у сумнівних місцях,
  • захищати себе та приміщення від комах, використовувати репеленти.

У разі виникнення симптомів захворювання потрібно повідомити свого туристичного гіда та обов’язково звернутись до лікаря.