Що робити, якщо болять суглоби, і чому хондопротектори не працюють

“Болять суглоби” — відчуття, яке може супроводжувати декілька хвороб, зокрема, остеоартроз та ревматоїдний артрит. Розповідаємо, що робити, якщо вам встановили такі діагнози і чому хондропротектори не працюють. 

ЩО ТАКЕ ОСТЕОАРТРОЗ І РЕВМАТОЇДНИЙ АРТРИТ І ЯК ЇХ ЛІКУЮТЬ

Остеоартроз — це хвороба, коли хрящ руйнується через навантаження на суглоби. Ревматоїдний артрит — це хронічна хвороба, коли хрящ в суглобі руйнується через хронічне запалення.

При лікуванні остеоартрозу за протоколом потрібні нестероїдні протизапальні препарати, знеболювальні на основі трамадолу, та локальні засобі на основі капсаїцину. Крім цього, необхідні аеробіка, в тому числі водні, силові вправи, розтяжки і схуднення.

При ревматоїдному артриті  першою ланкою лікування є традиційні для цієї хвороби ліки, що змінюють перебіг хвороби (DMARDs, disease modifying anti-rheumatic drugs), а в разі сильного прогресу захворювання — терапія різними інгібіторами фактору некрозу пухлин. http://bit.ly/2xYOkVJ Ефективно доповнювати медикаментозну терапію розтягненням і вправами на гнучкість суглобів. http://bit.ly/2LfskhZ

 

ЧОМУ НЕ ПРАЦЮЮТЬ ХОНДОПРОТЕКТОРИ

Так звані хондропротектори — добавки, що ніби-то захищають та відновлюють хрящ, дуже популярні серед атлетів та пацієнтів із різними формами артриту. Водночас жоден із протоколів лікування устеоартрозу та ревматоїдного артриту не радить застосування хондроїтин сульфату (ХС) та глюкозаміноглікану (ГГ) – двох найпоширеніших “хондропротекторів”. Про жодні “хондропротектори” у лікуванні цих хвороб не йдеться.

Керівництво з лікування остеоартриту коліна від Американської Асоціації хірургів-ортопедів “дуже не радить” застосування хондроїтину. http://bit.ly/32AfLmK

Дослідження впливу цих речовин на стан суглобів в пацієнтів чи лабораторних тварин досить суперечливі, недосконало сплановані і часто проведені упереджено. Є певні докази, що в короткостроковій перспективі ХС допомагає 20% людей і помірно зменшує біль при остеоартриті. http://bit.ly/2Z70s2Khttp://bit.ly/2Z5BFvV

Більше ніж півроку цей ефект не триває. “Хондропротектори” не мають антиревматоїдного ефекту, хоча також можуть дещо зменшувати біль. http://bit.ly/2Z4pnEn

Якщо ж грамотно спланувати дослідження: тобто провести рандомізоване подвійне сліпе клінічне дослідження з використанням плацебо для контролю — то можна дізнатися, що “хондропротектори” погіршують стан пацієнтів. http://bit.ly/32GT801

Мета-аналіз 2010 року повідомляє, що не існує доказів ефективності цих добавок на закликає не прописувати їх, не покривати за рахунок страхових програм, і не купувати на свій розсуд. http://bit.ly/2ObaleL Цю тезу підкріплюють й інші дослідження. http://bit.ly/2GpOWZ1 Комбінація ХС та ГГ може мати побічні ефекти чи взаємодіяти із ліками. https://go.nature.com/2LwT4e9https://mayocl.in/2M66QDR

 

ЯК ХАРЧУВАТИСЯ, ЯКЩО У ВАС АРТРИТ

При різних формах артриту справді потрібні дієтичні рекомендації. Наводимо поради Асоціації Дієтологів Об’єднаного Королівства, Фонду Артриту та огляду в журналі Rheumatology. Поради значною мірою збігаються, та підходять для інших ситуацій: профілактики серцево-судинних хвороб, деменції та депресії. http://bit.ly/2Go9pxh  http://bit.ly/32At7PU http://bit.ly/2LzRurT

  • Їжте один-два рази на тиждень жирну рибу. Омега-3-поліненасичені жирні кислоти дещо зменшують про-запальний фон. Майте на увазі, що в добавках омега-3 може бути недостатня кількість незамінних жирних кислот.
  • Виключіть із раціону чи суттєво зменшить споживання олій, багатих на омега-6 жирні кислоти: соняшникової і кукурудзяної, та збільшість споживання оливокової, ріпакової.
  • Зробіть своєю звичкою додавати до каш волоські горіхи та насіння льону — ще одне джерело корисних жирів та інших нутрієнтів.
  • Дотримуйтеся Середземноморської дієти: це можливо навіть в Україні. Обирайте нежирне м’ясо птиці і всі види бобових, їжте принаймні чотири порції овочів та дві — фруктів на день, цільнозернові злаки, пряні трави.
  • Споживайте спеції та пряні коренеплоди: куркуму, часник, цибулю, імбир, корицю, кайєнський перець. Вони мають протизапальний ефект чи позитивно впливають на стан кишкової мікрофлори, що, як ви уже знаєте, важливо в разі артритів.
  • Їжте вівсяну і перлову каші: вони багаті на розчинну клітковину.
  • Пильнуйте споживання вітаміну D. Якщо його бракує (веганство), і ви не перебуваєте на сонці 30 хвилин на день, можливо, потрібне споживання добавок.
  • Вітамін А також потрібен всім, а в разі хвороб суглобів особливо. Ми споживаємо вітамін А в тваринній їжі, і провітамін А в рослинній. Він жиророзчинний, тож не забувайте їсти моркву із чимось жирним.
  • Дбайте про належний рівень вітаміну К. Він потрібен для підтримки структури кісток та хрящів, а людям із різними формами артриту часто його бракує. Вітамін К є в зелених овочах, зелені, та утворюється здоровою мікрофлорою кишківника.
  • Пильнуйте рівень заліза. Тривалий прийом нестероїдних протизапальних препаратів може призвести до поганого засвоєння заліза та анемії.
  • Дбайте про достатнє споживання кальцію. Люди із РА мають вищий ризик розвитку остеопорозу. Кальцій є в твердому сирі, молоці та йогурті, цвітній та листовій капусті (кейл), мигдалі та кешью.
  • Стежте за рівнем холестерину. Порушення його балансу та супутні серцево-судинні хвороби часто супроводжують і ОА, і РА. Всі згадані поради ставлять на меті нормалізацію рівня холестерину також.
  • Усі офіційні рекомендації наголошують на важливості нормалізації ваги та фізичних навантажень. Як не парадоксально це звучить, саме робота суглобів зменшує запалення.
  • Є певні свідчення, що компоненти зеленого чаю зменшують утворення фактору некрозу пухлин (однієї із мішеней антиревматоїдної терапії). http://bit.ly/2JUo2te Якщо це вас обнадіює, то знайте, що більш ефективним є поєднання зеленого чаю та фізичних навантажень. http://bit.ly/2M4hoDr
  • Споживайте вишню та черешню. Вони пригнічують утворення фактору некрозу пухлин. http://bit.ly/2JKRzH5
  • Клінічних досліджень з цього приводу немає. Але, якщо дуже хочеться приймати так звані “хондропротектори” ви можете час від часу готувати холодець. Він складається із колагену, ХС, ГЗ та інших компонентів хрящів та кісток. Якщо бульйон буде кислий, вміст мінералів в ньому стане більшим. Колаген стане амінокислотами, а компоненти ХС та ГЗ дістануться кишковій мікробіоті. Не забудьте зняти верхній шар жиру — зайвий жир тваринного походження вам зовсім не потрібен — і доповнити його великою порцією салату із оливковою олією та гарбузовим насінням.

 

Інформація з сайту МОЗ України