Про результати моніторингу дитячих закладів оздоровлення та відпочинку

З початку підготовчого періоду  фахівцями ДУ «Харківський ОЛЦ МОЗ України» обстежено лабораторно                 16 позаміських закладів оздоровлення та відпочинку дітей.

За результатами лабораторних досліджень у  10 закладах (62,5%)  виявлені відхилення від нормативних вимог.

Проведено дослідження питної води на відповідність вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною»: за мікробіологічними показниками досліджено 96 проб, перевищення показників епідемічної безпеки виявлено в 13 пробах (13,5%); за санітарно-хімічними показниками досліджено 79 проб питної води, відхилення від нормативних вимог виявлено в 19 пробах (24,0%).

Досліджено 52 проби води відкритих водойм в межах акваторії пляжів 9 закладів: за мікробіологічними показниками відхилення від нормативних вимог виявлено у 2 пробах (3,8%),  відібраних з акваторії пляжу  ПДЗОВ «Біле озеро» Зміївського району; за санітарно-хімічними показниками перевищення гігієнічних нормативів, виявлено у 16 пробах (30,7%),  відібраних з акваторії пляжів  спортивно-оздоровчої бази – наметового містечка “Бритай” Лозівської міської ради (понаднормативний вміст сульфатів) та  ДЗОВ «Байдиківка» Ізюмського району (невідповідність показника біохімічного споживання кисню).

Проведено дослідження 13 проб готових страв на калорійність, відхилення від нормативних вимог щодо відповідності меню-розкладок затвердженим нормам харчування  зареєстровано в 1 закладі – ПДЗОВ «Біле озеро» Зміївського району.

Досліджено 30 проб готових страв на мікробіологічні показники, результати відповідають вимогам нормативної документації.

Санітарно-бактеріологічний контроль змивів (288 одиниць) проведений у 13 закладах з метою контролю якості санітарної обробки обладнання, інвентарю, посуду, санітарного одягу та рук персоналу харчоблоків. Порушення санітарного стану на харчоблоках виявлено у 2 закладах: СОТ «Чайка» ХДВУДК №1 Вовчанського району, ПДЗОВ «Олімпія» Балаклійського району.

Проведені дослідження страв на якість «С»-вітамінізації (13 проб), вміст вітаміну   «С» нижче розрахункових величин виявлено у 1 пробі – СОТ «Чайка» ХДВУДК №1 Вовчанського району.

З початку оздоровчого періоду спалахів інфекційних  захворювань та харчових отруєнь не зареєстровано.