Основні фактори ризику онкопатології

Рак – друга з основних причин смертності у світі після серцево-судинних захворювань. Згідно з висновками дослідження Глобального тягаря захворювань, у 2019 році у світі новоутворення спричинили смерть понад 10 млн людей та склали 17,83 % від загальної кількості смертей.

Водночас приблизно в третині випадків смерть від раку зумовлена основними факторами ризику, пов’язаними з поведінкою й раціоном харчування. А отже, від 30% до 50% онконедуг можна уникнути, якщо вести здоровий спосіб життя.

Онкологічна захворюваність в нашій країні стабільно зростає на 2,6-3 % на рік. Ризик розвитку онкопатології становить 27,7 % для чоловіків і 18,5 % для жінок. Водночас шанс захворіти істотно збільшується після 50-ти річного віку.

Основними чинниками розвитку онкологічних захворювань є вживання тютюну, алкоголю та надлишкова вага.

Вживання тютюну є найбільшим фактором ризику розвитку раку. 90% смертей від раку легень та 21% усіх смертей від раку в Україні спричинені курінням. Найбільше потерпають чоловіки – серед них споживання тютюну викликає 36% смертей від раку. Це зумовлено тим, що рівень поширеності куріння серед чоловіків значно вищий у порівнянні з жінками. Куріння є причиною багатьох типів онкології: рак легень, гортані, ротової порожнини, горла, стравоходу, сечового міхура, нирок, печінки, шлунка, підшлункової залози, товстої та прямої кишки. Навіть якщо ви не курите, пасивний вплив тютюнового диму може збільшити ризик виникнення онкологічних захворювань.

Вживання алкоголю посідає друге місце у виникненні новоутворень. Науково доведено, що вживання алкоголю може призводити до розвитку 7 видів онкопатології, включаючи рак ротової порожнини, стравоходу, ротоглотки, гортані, печінки, молочної залози (у жінок) та одну з найпоширеніших нозологій в онкології – колоректальний рак. Безпечного рівня вживання алкоголю, в тому числі по відношенню до раку, не існує. Але ризик розвитку онкологічних захворювань безпосередньо залежить від кількості вживаного алкоголю. Наприклад, щоденне споживання одного бокалу вина стало причиною більш ніж 4 600 випадків раку молочної залози у жінок в Європейському регіоні в 2018 році. Ще 14 086 випадків раку молочної залози стали результатом щоденного вживання алкоголю в об’ємі, еквівалентному 1 пляшці вина.

Разом з тим дослідження свідчать, що у людей, які одночасно вживають алкоголь та палять, ризик розвитку раку ротової порожнини, ротоглотки, гортані та стравоходу в 30 разів вищий, ніж у людей, які вживають лише алкоголь або лише табак.

Зайва вага, як наслідок неправильного харчування та малорухливого способу життя, посідає третє місце у виникненні онкопатології. Дослідження свідчать, що близько 20% усіх видів раку спричинено надлишковою вагою, а майже половина випадків раку у жінок може бути пов’язана з ожирінням у постменопаузі. Встановлено достовірний зв’язок між ожирінням і підвищеними показниками смертності для раку стравоходу, товстої і прямої кишки, печінки, жовчного міхура, підшлункової залози, нирок, шлунку, простати, грудей, матки, шийки матки та яєчників.

Всесвітній фонд досліджень раку рекомендує дорослим підтримувати середній індекс маси тіла у межах 21–23, але не вище 25. Також учені підрахували, що можна уникнути понад 90 000 смертей від раку на рік, якщо доросле населення підтримуватиме нормальну вагу (ІМТ < 25,0).