Профілактика паразитарних хвороб, які передаються через рибу

Чимало з нас з великим бажанням урізноманітнюють свій раціон харчування, готуючи страви з риби, а суші, роли та сашимі стали модним атрибутом сучасного життя. Страви з риби містять невелику кількість калорій, багаті білками, вітамінами та мікроелементами. Не відмовляючись від них, усе ж варто бути обережними. Справа в тім, що багато видів морських, океанічних та річкових риб уражені паразитами. Особливо часто зустрічається риба, уражена дифілоботріями, опісторхами та анізакідами.

Дифілоботріоз – паразитарне захворювання, для якого характерно ураження тонкого кишківника з порушенням діяльності верхнього відділу шлунково-кишкового тракту.

Збудником дифілоботріозу є стрічковий гельмінт (стьожак широкий). Паразит має значні розміри (сягає 15 – 20 метрів) і без лікування тривалий час (10 – 20 років) паразитує в організмі людини. Розповсюджений дифілоботріоз у басейнах річок Десни, дельті Дунаю, у зоні Кременчуцького та Каховського водосховищ.

Зараження дифілоботріозом відбувається при вживанні в їжу недостатньо термічно обробленої або слабо просоленої риби (окуня, щуки, миня, кети, горбуші, сьомги, нельми та ін.).

Хворі на дифілоботріоз скаржаться на  слабкість, нудоту, біль в епігастрії, метеоризм, підвищення температури тіла до 37-380С. Одним із характерних симптомів є відходження члеників паразита при дефекації. При тривалому паразитуванні гельмінта виникає В12-дефіцитна анемія (на язиці з’являються яскраво – червоні плями, тріщини, настає атрофія сосочків, шкіра стає блідою з жовтуватим відтінком).

Опісторхоз – паразитарне захворювання, при якому вражаються жовчний міхур,  жовчні протоки печінки, протоки підшлункової залози.

Збудником опісторхозу є гельмінт (кошача двоустка), яка паразитує в організмі людини, кішок, собак, лисиць та інших рибоїдних тварин. Розповсюджений опісторхоз у багатьох країнах Європи (Австрії, Болгарії, Германії, Польщі, Іспанії, Туреччині, Франції), але переважна більшість сучасного світового ареалу опісторхозу зосереджена у басейнах річок Обі, Іртишу, Дніпра та його приток (Псьол, Сула, Сейм, Ворскла), особливо у межах Сумської, Полтавської та Чернігівської областей. Зараження опісторхозом відбувається при вживанні в їжу малосолоної, недостатньо термічно обробленої річкової риби, яка заражена личинками опісторхозу.

Клінічні прояви опісторхозу дуже різноманітні та залежать від фази захворювання. В гострій фазі захворювання у хворих з’являється ломота у суглобах, різке підвищення температури, кропив’янка. Трохи пізніше до цих симптомів додаються нудота, блювота, загальна слабкість, болі у правому підребер’ї, метеоризм, жовтяниця. Хвороба має тривалий перебіг і є однією з причин виникнення онкологічних захворювань печінки та підшлункової залози.

Анізакідоз. Збудниками хвороби є личинки круглих гельмінтів морських видів риб (тріскових, оселедцевих, окуневих, лососевих порід), кальмарів, восьминогів, креветок та інших ракоподібних молюсків. Першими ознаками захворювання є нудота, блювота, біль у животі, підвищення температури тіла до 37-380С, алергічні прояви, діарея. Анізакідоз може викликати гостру хірургічну патологію, що пов’язано з ушкодженням паразитом кишкової стінки та розвитком перитоніту.

Отже, вживати в їжу страви із сирої риби чи ні  – вирішувати Вам. Але пам’ятайте – збудники паразитарних хвороб у рибі гинуть тільки при достатній термічній обробці (проварюванні, прожарюванні), правильному копченні, заморожуванні та солінні.