Як уберегтися від сальмонельозу

Сальмонели – це бактерії, які викликають кишкові інфекції: сальмонельоз і черевний тиф. Розповідаємо, як запобігти цим інфекціям і що робити в разі зараження. 

Сальмонели живуть у кишковому тракті тварин і людей, тому поширюються разом із фекаліями через ґрунт, водойми, харчі чи будь-які інші забруднені поверхні.

Симптоми сальмонельозу такі: діарея, біль у животі та гарячка, та бувають випадки і безсимптомного перебігу цієї інфекції. Перші симптоми з’являються протягом трьох діб після зараження і тривають до тижня. Втім, можливий і тяжкий перебіг сальмонельозу,  внаслідок якого розвивається так званий реактивний артрит, що триває місяцями, а деякі люди страждають на діарею кілька місяців після видужання.

Якщо у вас чи дитини симптоми кишкової інфекції – повідомте про це своєму лікарю, телефоном, зокрема. Лікар скерує ваші дії: це може бути приймання антибіотиків, здача аналізів чи просто запобігання зневодненню, адже легкі форми сальмонельозу минають і без лікування. Якщо зараження сталося в межах дитячого табору, школи, садочка, військової частини чи лікарні, про це слід повідомити лікарю закладу, щоб швидко зупинити поширення інфекції.

Люди можуть заразитися сальмонелами через такі джерела:

  • харчі тваринного походження: яловичину, курятину, непастеризоване молоко чи яйця;
  • брудні чи помиті зараженою водою овочі та фрукти;
  • харчі, яких торкалася брудними руками заражена людина;
  • контакт зі свійськими й дикими тваринами, фекаліями тварин чи землею, якою тварини гуляють;
  • контакт із забрудненими поверхнями, за яким йде торкання обличчя чи харчів;
  • брак гігієни після туалету чи зміни підгузків;
  • вживання непастеризованого молока чи забрудненої води.

Виглядає так, що заразитися сальмонелами дуже просто і загрози практично всюди, особливо в дитячих їдальнях, чи за умов затоплення і браку води. Для того щоб уберегтися від інфекції, потрібно дотримуватися низки правил.

Як уберегтися від сальмонельозу

  • Ні продуктам зі стихійних ринків
  • Мийте руки перед вживанням та приготуванням їжі 
  • Окремі дошки для м’яса та риби, 
  • Термічно обробляйте до повної готовності м’ясо, рибу, яйця та домашній сир
  • Не годуйте домашніх котів і собак сирим м’ясом

Джерело сайт МОЗ України.