В собаки, що покусав людей на Полтавщині, виявили сказ

В місті Гадяч Полтавської області було виявлено сказ в собаки, що 20 січня наніс покуси 4 особам та двом домашнім тваринам, повідомляють в Гадяцькій міській раді. Працівниками поліції було проведено заходи щодо знешкодження тварини. Працівниками ветеринарної медицини було відібрано патматеріал для дослідження на сказ, місце загибелі тварини піддане вимушеній дезінфекції. Експертиза мозку собаки виявила сказ. Проведено епізоотичне  розслідування, виявлені контактні особи з хворим собакою. Потерпілим надається антирабічне лікування. Наразі власника тварини не ідентифіковано.

Серед основних причин випадків сказу на території в Гадяцькій міській раді виділили:

  • порушення правил утримання тварин в населених пунктах (зокрема, той факт, що власники не пред’являють своїх тварин для профілактичного щеплення проти сказу, особливо під час проведення планових заходів);
  • перевищення  щільності лисиці червоної на 1 тис. га.

За період 2023 року на території зони обслуговування Гадяцької дільниці ветеринарної медицини проведено комплекс заходів щодо недопущення розповсюдження сказу, а саме щеплено в господарствах всіх форм власності тварин проти сказу, а саме: ВРХ 2549 гол., собак 7347гол., котів 5182 гол. В жовтні 2023 року проведено комплекс заходів по розкладанню пероральної вакцини проти сказу для диких м’ясоїдних тварин, де розкладено 33436 доз вакциноутримуючих принад.

Що таке сказ і як від нього захиститись?

Сказ – це захворювання, викликане рабівірусом. У 100% випадків – смертельне. Вірус передається через укус або ослинення інфікованою твариною. Захворюванню можна запобігти, якщо людина, яку вкусила невакцинована/невідома/дика тварина, негайно звернеться по допомогу до лікаря. Якщо людина не звертається за медичною допомогою вчасно і розвивається сказ, допомогти захворілому неможливо.

Нема можливості дізнатися одразу, чи є у тварини сказ. Якщо людину вкусила/ослинила тварина, ми вважаємо її потенційно хворою. Тому не потрібно чекати на результати обстеження тварини – екстрену профілактику потрібно розпочати негайно. Лабораторні тести можуть виявити інфекцію, але вони будуть позитивними у період захворювання, коли вже буде надто пізно для лікування.
Якщо тварину впіймають, можна обстежити її мозок на наявність вірусу, однак для цього її потрібно приспати. Якщо це домашній улюбленець, наприклад, Ваш собака або кіт, рекомендовано інформувати відповідні служби, аби ті спостерігали за твариною протягом 10 днів (за цей час буде зрозуміло, чи хвора тварина, і це має підтвердити ветеринар). Впродовж усього цього часу (виловлювання тварини, обстеження її мозку чи 10-денне спостереження), заходи з екстреної профілактики сказу не припиняються!

Кожен, кого вкусила або ослинила тварина, повинен негайно отримати медичну допомогу.
Лікарі якнайшвидше вводять вакцину проти сказу (Індираб, Верораб, Рабівакс-С чи Рабіпур; після вакцинації можна вживати алкоголь та вести звичайний спосіб життя). Схема вакцинації: 0-3-7-14-28 днів (0 – введення першої дози). Протипоказів до екстреної вакцинації проти сказу нема! Вчасне введення вакцини надзвичайно важливе, адже лікування сказу не існує. В наступних випадках окрім вакцини вводиться також антирабічний імуноглобулін, що забезпечує захист відразу, до того, як запрацює вакцина:

  • Широкі укуси(більше 5см);
  • Глибокі укуси (що дістають до м’язів);
  • Будь-який укус, нанесений дикою твариною;
  • Безпосередній контакт з кажанами;
  • Будь-який укус або ослинення пошкодженої шкіри наступних ділянок:
    голова;
    шия;
    руки;
    промежина;
  • Ослинення слизових оболонок навіть без їх ушкодження.

Важливо: антирабічний імуноглобулін не вводиться без антирабічної вакцини! Введення імуноглобуліну повинно проводитися якомога раніше, але не пізніше 7 днів з моменту введення першої дози вакцини.

Бережіть себе! Вакцинуйте своїх домашніх улюбленців та не чіпайте невідомих тварин. А якщо вас все ж вкусила невідома тварина, негайно розпочинайте заходи з екстреної профілактики сказу.

Підготовлено редакцією Національного порталу з імунізації

Джерело – Національний портал з імунізації