Міжнародний день боротьби з меланомою

У другий понеділок травня більшість країн світу відзначає Всесвітній день боротьби з меланомою. У 2023 році ця дата випадає на 8 травня.

Україна є учасником Всесвітньої програми «Євромеланома», яка передбачає взаємний обмін інформацією країн – учасниць програми, через високу смертність серед населення від цього захворювання. Програма передбачає здійснення скринінгу серед населення для виділення груп ризику захворюваності на меланому та виявлення хвороби на ранній стадії у якомога більшої кількості населення.

Меланома – злоякісна пухлина, яка розвивається з меланоцитів (пігментні клітини, що виробляють меланін). Пухлина переважно локалізується в шкірі, значно рідше в сітківці ока, на слизових оболонках (порожнина рота і носа) тощо. Меланома розповсюджується через лімфу і кров майже в усі органи. Зазвичай метастази з’являються протягом першого року від початку захворювання.

За статистикою розповсюдженість меланоми є нижчою за немеланомні злоякісні новоутворення шкіри, але саме меланома є основною причиною смерті від раку шкіри. За даними ВООЗ, щорічно у всьому світі реєструється приблизно 48 000 смертей, пов’язаних з меланомою.

За даними Національного канцер-реєстру України у 2021 році Харківська область займала 3 місце серед регіонів Україні, після м. Києва та Дніпропетровської області, по загальній кількості хворих на меланому та друге після м. Києва по загальній кількості померлих від наслідків хвороби. Всього у 2021 році на цей вид раку хворіли 211 мешканців Харківської області: 95 чоловіків та 116 жінок. Померли від наслідків хвороби протягом року 86 людей, з них 37 чоловіків та 49 жінок. Показник смертності від загальної кількості хворих за рік склав 40,75%, що не може не викликати занепокоєння і підтверджує актуальність проблеми для нашого регіону.

Основна причина розвитку меланоми – надмірний вплив ультрафіолетового випромінювання (сонця) на шкіру людини або штучна засмага у солярії. На розвиток цієї хвороби впливають також інші фактори: колір шкіри (люди зі світлою шкірою, рудим волоссям, блакитними очима, які мають тенденцію до опіків на сонці); наявність пігментних невусів (родимки), особливо великих з неправильною формою; сімейна схильність до хвороби – якщо в анамнезі близьких родичів людини була меланома, ризик захворіти збільшується,  вік – у молодих людей меланома зустрічається частіше, ніж інші види раку.

Для зменшення ризику розвитку цієї пухлини необхідно дотримуватись простих правил:

  • уникайте сонця опівдні,обмежуйте перебування на сонці з 10 до 16 вечора;
  • не користуйтеся соляріями або лампами для штучної засмаги;
  • уникайте сонячних опіків шкіри – застосовуйте захисні креми, прикривайте руки та ноги, надягайте капелюх;
  • уникайте травмування шкіри в ділянці родимок;
  • уникайте контакту шкіри в ділянці родимок із хімічними подразниками;
  • оглядайте шкіру, проводьте самообстеження та своєчасно звертайтесь до лікаря онкодерматолога чи дерматовенеролога при будь-яких змінах форми та розмірів пігментного невуса, зміні кольору шкіри навколо невуса або на окремих ділянках тіла.

Бережіть своє здоров’я та життя!