Міжнародний тиждень здоров’я підлітків

Це щорічна подія яка відзначається в третій тиждень березня (з 17.03.2024 по 23.03.2024). Розпочавшись як Тиждень здоров’я підлітків у США в  2016 роцу International Adolescent Health Week, виріс завдяки зусиллям багатьох підлітків і дорослих, шкіл і організацій, що працюють разом у своїх спільнотах по всьому світу, він стрімко переріс в глобальну подію і став міжнародним святом.

Наразі Міжнародний тиждень здоров’я підлітків є офіційним заходом, який проводить Міжнародна асоціація здоров’я підлітків, у співпраці з Товариством здоров’я та медицини підлітків.

Основна мета проведення тижня здоров’я підлітків — сформувати значущість власного здоров’я для молодого покоління з акцентом на особливості вікової групи підлітків; допомогти осягнути глибину проблеми, усвідомити, що здоров’я включає різні компоненти; виявити першопричини порушення здоров’я, набути знань та змін, які сприятимуть збереженню фізичного, соціального й психічного  здоров’я.

Вчені довели, що сучасне покоління підлітків має найгірше психічне здоров’я, проте більша частина підлітків намагається вести здоровий спосіб життя.

Окрім пропаганди здорового способу життя серед підлітків,  щодо дбайливого ставлення до свого здоров’я, профілактика шкідливих звичок, розповсюдження елементарних знань з гігієни, попередження важких захворювань. Важливо навчити юнаків і дівчат цінувати життя. Більше уваги звертати на те, що позитивно впливає на самопочуття і стан здоров’я підлітків: спорт,  дотримання режиму дня, раціональне харчування, загартовування, вживання вітамінів, позитивні емоції, цікаві захоплення, подорожі. Розвивати творчі здібності, спілкування з однолітками, стимулювати впевненість у собі і ініціативність.

Всесвітній  тиждень здоров’я  підлітків   спрямований  на сприяння здоров’ю як важливому  компоненту загального благополуччя та заохочення підлітків звертатись за допомогою, коли потребують. Ця подія також надає можливість школам, молодіжним організаціям і громадам об’єднуватись, щоб просувати освіту в галузі соматичного здоров’я, психічного здоров’я  та послуги  підтримки здоров’я  для підлітків та молодих людей.

Повномасштабна війна, сильно вплинула на життя українців. Найбільше цьому впливу піддаються діти та підлітки, які уже все розуміють та знають, але ще не можуть вплинути на ситуацію.

Підліток має відчувати прихильність та повагу  оточуючих, тільки тоді у нього буде достатньо висока самооцінка, за допомогою якої він зможе досягати поставлених перед собою цілей. Крім того, сучасні підлітки хочуть змінювати наш світ на краще, тому ми повинні їм допомогти.