Різниця між бактеріальними та вірусними інфекціями

Бактерії та віруси – яскраві представники мікромиру, їх часто називають загальним словом «мікроорганізми» або коротко «мікроби», проте це дві різні форми життя.

Патогенні бактерії та віруси при проникненні в організм людини стають причиною інфекційних захворювань. І хоча симптоми можуть бути схожими (гарячка, біль у горлі, кашель, чихання та ін.), плутати інфекції вірусної та бактеріальної етіології не варто. У чому ж полягають основні відмінності?

Бактерії – це одноклітинні організми, які здатні забезпечити всі етапи своєї життєдіяльності самостійно. Вони можуть вільно переміщуватися, рости, розвиватися в різних умовах. При цьому організм людини для них є одним із середовищ існування таким самим, як вода чи ґрунт.

Вірусивнутрішньоклітинні паразити, які в навколишньому середовищі ніяк себе не проявляють: не ростуть, не розвиваються, не репродукуються, тобто не живуть. Однак, як тільки їм вдається проникнути в клітину живого організму, з’являються сприятливі умови для їх активації та розмноження.

Як розпізнати вірусну та бактеріальну інфекції?

Розвиток захворювання при бактеріальній інфекції поступовий, температура підіймається не одразу, тримається вище за 38 градусів. Болить, як правило, щось одне, оскільки бактерії вражають один орган.

Вірусна інфекція має «яскравий» раптовий початок. Температура швидко підіймається та тримається на рівні 37-38 градусів у середньому 2-3 дні. Як правило, супроводжується рідкими прозорими виділеннями з носа, ломотою у всьому тілі та болем у м’язах.

З практичної сторони питання від природи збудника залежать методи лікування хворого. Важливе й основне правило: антибіотики ефективні лише у боротьбі з бактеріями і призначаються тільки при бактеріальній інфекції. Проти вірусів також є препарати — велика група «противірусних». Механізми дії цих двох груп лікарських засобів зовсім різні, тому вони ефективні при використанні в певних умовах та тільки за призначенням лікаря.

Пам’ятайте, що самолікування шкідливе для Вашого здоров’я. При появі симптомів захворювання відразу звертайтеся до свого сімейного лікаря!