Обережно, воші!

Педикульоз або завошивленість — це паразитування на людині вошей, що супроводжується свербінням. Хворі розчісують уражені педикульозом ділянки, що призводить до вторинного інфікування, оскільки місця укусів служать вхідними воротами для патогенної мікрофлори. Тоді вошивість ускладнюється піодермією та іншими гнійничковими захворюваннями.

Воші видоспецифічні паразити, тобто людські воші можуть жити тільки на людині. Педикульоз можна дістати практично в будь-якому місці, де можливий тісний контакт однієї людини з іншою: в магазині, потязі чи іншому громадському транспорті і навіть у туалетах, лазнях, саунах, басейнах, спортивних роздягальнях. Більш того, воша може протягом 2-3 днів чекати нового  господаря.

Діти найбільш уразлива категорія серед інших і цьому сприяє висока контактність в організованих колективах (дитячих садках, школах, таборах,тощо), близьке спілкування на дитячих майданчиках під час ігор, на дитячих святах і т.і.

Загалом за статистикою діти заражаються вошами в 5 разів частіше за дорослих.

Перші ознаки, за якими можна запідозрити у дитини воші: скарги на свербіж шкіри голови, дратівливість; при огляді – невеликі ранки, розчухи  з корочками, блідо-блакитні плями, припухлості на шкірі шиї, плечей, голови.

Встановити педикульоз самостійно досить легко, потрібно лише ретельно оглянути дитину.

Для огляду дитину необхідно посадити на стілець під джерелом яскравого світла. Якщо волосся довге, пасма відокремлюються один від одного за допомогою тонкого гребінця і оглядаються. Живі воші, незважаючи на маленький розмір, легко виявити при огляді. Гниди – яйця вошей, це прозорі або білі мікро точки, які прикріплюються до волосся під їх кутом, часто плутають з лупою, але, на відміну від лупи, вони важко знімаються і при роздавлюванні між нігтями створюють типове клацання.

Якщо у дитини виявлені воші, негайно зверніться до лікаря – лікування повинно бути розпочато як можна швидше. По-перше, це дозволить уникнути розповсюдження захворювання серед контактних осіб, по-друге – уникнути неприємних ускладнень, у третіх – позбавити дитину від неприємної симптоматики.

На сьогодні, через аптечну мережу реалізується широкий асортимент препаратів, за допомогою яких можна позбутися цих паразитів. При виборі протипедикульозних препаратів необхідно звертати увагу на вимоги інструкцій з їх застосування щодо виду педикульозу, вікової категорії, тощо.

Слід пам’ятати, що обробка педикулоцидами дітей до 5 років, вагітних жінок, матерів-годувальниць, людей з пошкодженою шкірою, тяжко хворих заборонена. У цих випадках доцільно використовувати механічний засіб звільнення від вошей з використанням гребінців.

Основні заходи профілактики:

– регулярний огляд волосяної частини голови дитини;
– регулярні гігієнічні процедури – миття тіла і голови не рідше двох разів на тиждень;
– регулярна зміна постільної білизни;
– прасування одягу (особливо швів) гарячою праскою;
– використання лише своїх предметів у побуті (рушники, гребінці, білизна).
Важливо розуміти, що діти зазвичай дуже комплексують зізнаватися, що мають     завошивленість – це накличе на них глузування у дитячих закладах. Тому, завжди треба  бути уважним до поведінки дітей і при ознаках ураження терміново вживати заходів.

Будьте здорові!