Діти – жертви пасивного куріння

За інформацією ВООЗ приблизно 40 % всіх дітей у світі, 33 % чоловіків і 35 % жінок некурців регулярно піддаються впливу пасивного куріння..

За даними глобального дослідження, проведеного Всесвітньою організацією охорони здоров’я  вдихання вторинного тютюнового диму приводить до 600 тис. випадків передчасної смерті в рік.  Щороку від тютюнового диму помирає понад 100 тис. українців, з них більш як 10 % – пасивні курці.

Пасивне паління – це ненавмисне  вдихання вторинного тютюнового диму, який виділяє курець під час паління, а також продуктів згорання тютюнового виробу. Тютюновий дим – неоднорідна суміш, яка складається із 60% різних газів та 40% мікроскопічних дьогтевих крапель (аерозолів). Загалом у тютюновому димі міститься близько 7 тисяч хімічних речовин. Не всі вони досліджені і не всі відомі, але близько 250 з них – шкідливі і 69 – канцерогенні. Ось чому  згідно з даними Всесвітньої організації охорони здоров’я тютюновий дим класифікується як канцероген.

Негативні наслідки пасивного паління можуть бути як у дорослих, так і у дітей. Але якщо порівнювати шкоду, звичайно, більше шкоди пасивне паління завдає дітям. Організм дитини ще несформований, імунна система не досить розвинута, у них менший об’єм легенів. Також характерно те, що дітки дихають більш прискорено порівняно із дорослими, тому дитина вдихає більше токсичних речовин, які містяться у тютюновому димі. Таким чином, у дитини відбувається більше отруєння.

Наслідки впливу вторинного диму на дітей зовсім невтішні. Це можуть бути часті респіраторні захворювання, затяжні застуди, тривалий кашель з приступами задухи, який згодом   може перерости в астму. Можливі тяжкі вушні інфекції, наприклад отити, а також запалення мозкових оболонок (менінгіти), різні нервові порушення, серцево-судинні захворювання та різні неврологічні порушення. Існують так звані віддалені або довгострокові наслідки, тобто коли дитина перебуває у середовищі, де постійно палять, потім виростає, і вже нібито і немає шкідливих факторів, але починають проявляти себе довгострокові або відкладені ускладнення. Це можуть бути захворювання очей (рання катаракта і в дитячому, і в дорослому віці), хронічні захворювання легенів (бронхіти), і онкологічні захворювання, серцево-судинні захворювання та різні психічні розлади.

Багато батьків вважають, що якщо вдома ніхто не палить, значить дитина не може стати жертвою вторинного тютюнового диму. Але насправді пасивним курцем вона може стати фактично будь-де: на автобусній зупинці, у школах і дитячих садочках, у знайомих, які палять, і навіть на дитячих майданчиках – коли дитинка грається, поряд може знаходитися група курців і таким чином дитина може уражатись.

Наслідки для вагітної, яка піддається впливу шкідливих хімічних речовин тютюнового диму, можуть бути трагічними. Це може бути передчасне переривання вагітності, передчасні пологи або дитинка народжується мертвою.

Серед дорослих людей вдихання вторинного тютюнового диму підвищує ризик розвитку серцево-судинних захворювань на 25-30 % та респіраторних хвороб, включаючи ішемічну хворобу серця  і  рак легень. Відповідно до досліджень, ризик отримати рак легень у людей, які працюють у сильно задимлених приміщеннях (приміром, офіціанти та бармени), підвищується до 100 % порівняно з тими, хто працює у нормальних умовах. Як  же вберегтись  від шкідливого впливу пасивного паління?

Звичайно,  завдання батьків – створити умови для здорового розвитку своєї дитини, тобто створити бездимне середовище. По-перше – киньте палити. Якщо діти бачать, що ви палите, вони захочуть спробувати самі. Батьківський вплив є головним чинником, який підштовхує дитину до паління. Крім того, якщо ви палите, пасивне паління несприятливо впливає на ваших дітей. Почніть із себе і свого дому.

Заберіть своїх дітей із місць, де вони піддаються небезпеці пасивного паління. Здається, що можна відчувати себе в безпеці в тих місцях, де на даний момент ніхто не палить. Але небезпека перебування у таких місцях не зникає. Навіть якщо ніхто не палить, коли ваша дитина поруч, хімічні речовини, присутні в тютюновому димі, годинами зберігаються у повітрі й на поверхнях у місцях, де палили раніше. Намагайтеся, щоб дитина уникала місць, де може наразитись на небезпеку пасивного паління.

Забороніть будь-кому палити в автомобілі. Хоча ви можете не палити, але родичі або друзі палять у вашій машині. Краще попросити їх припинити це робити, тому що дим осідає на різних поверхнях вашого автомобіля й циркулює у системі вентиляції й кондиціонування. Це може завдати вашій дитині великої шкоди. Щоб повністю очистити повітря, недостатньо відкрити вікно автомобіля.

Намагайтесь усіляко підтримувати навколишнє середовище без тютюну. Записуйте дітей у школи, на територіях яких палити заборонено. Нехай ваша дитина не палить сама й агітує однолітків кинути палити.

Зміна способу життя й деякі запобіжні заходи – це все, що вам потрібно, щоб Ви і ваші діти   залишались  здоровими.