Дітей віком від 3 років дозволили лікувати новітніми препаратами від гепатиту С

Раніше ці препарати рекомендували для лікування вірусного гепатиту С лише з 12 років. 

28 серпня 2019 року Управління з контролю за харчовими продуктами та лікарськими засобами США (Food and Drug Administration – FDA) дозволило лікування гепатиту С у дітей від 3 років препаратами прямої противірусної дії. Таке рішення стосується препаратів з діючими речовинами софосбувір та софосбувір/ледіпасвір.

Уражений вірусом організм краще та оперативніше реагує на терапію новітніми препаратами прямої дії, тому лікування відбувається значно швидше та ефективніше. А ймовірність побічних ефектів — менша в рази, аніж під час прийому препаратів попереднього покоління.

Для дітей, які мають хронічний вірусний гепатит С з 2 або 3 генотипом, у разі наявності та відсутності цирозу печінки, рекомендовано лікування софосбувіром у комбінації з рибавірином. Тривалість лікування становить 12 або 24 тижні.

Для лікування гепатиту С у дітей з генотипами 1, 4, 5, 6 без цирозу печінки або з компенсованим цирозом рекомендовано використовувати софосбувір/ледіпасвір. Тривалість лікування становить 12 або 24 тижні. У разі наявності декомпенсованого цирозу при цих генотипах — у комбінації з рибавірином. Тривалість лікування становить 12 тиждень.

Рекомендація FDA має стати основою для перегляду міжнародних протоколів лікування гепатиту С у дітей.

Інформація з сайту ЦГЗ МОЗ України

https://phc.org.ua/news/ditey-vikom-vid-3-rokiv-dozvolili-likuvati-novitnimi-preparatami-vid-gepatitu-s