Як запобігти інфікуванню вірусним гепатитом А

Вірусний гепатит А (ВГА) – це гостре інфекційне запалення печінки, спричинене вірусом. Єдине джерело інфекції – хвора людина  з будь-якими клінічними проявами хвороби.  Особливо небезпечними є безсимптомні, безжовтушні форми.

Гепатит найчастіше передається фекально-оральним шляхом. Тобто, можна заразитися через продукти чи воду, забруднені фекаліями інфікованої людини, предмети побуту.

В домашніх умовах гепатит А найчастіше передається через брудні руки, коли інфікована людина готує їжу для всіх членів сім’ї. Інкубаційний період при ВГА у середньому триває 14-28 днів. Найбільш розповсюджені симптоми захворювання: виражена загальна слабкість, підвищення температури тіла, втрата апетиту, блювота, важкість у правому підребір`ї, жовтяниця.

Перебігає вірусний гепатит А лише в гострій формі, не трансформується в цироз печінки та рак, відповідно безпечний для життя пацієнта. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я майже усі люди, уражені гепатитом А повністю видужують і у них формується довічний імунітет.

Щоб запобігти зараженню вірусом гепатиту А необхідно:

  • мити руки після туалету, вуличних прогулянок, а також перед приготуванням їжі;
  • не вживати воду з відкритих водоймищ, з неперевірених джерел;
  • не купувати та не вживати в їжу продукти сумнівної якості;
  • овочі і фрукти ретельно мити перед вживанням кип’яченою водою;
  • купатися у спеціально відведених та обладнаних місцях.

Для профілактики гепатиту А також існує безпечна та ефективна вакцина.

Нагадуємо! Не займайтесь самолікуванням. Тільки лікар може діагностувати вірусний гепатит А і надати рекомендації щодо режиму та лікування.