Про дослідження лазерного випромінювання.

Використання лазерної техніки в сучасних умовах гарантує точність та ефективність виконання робіт. Але робота з лазерними пристроями без контролю за рівнями лазерного випромінювання може стати чинником хвороб для користувача. Найбільшу шкоду лазери можуть завдати очам людини. Лазерне випромінювання видимої та ближньої інфрачервоної частини спектру при попаданні в орган зору шкідливе для сітчатки, а випромінювання ультрафіолетової і дальньої інфрачервоної областей спектру поглинається кон`юнктивою, рогівкою та кришталиком. Безконтрольне використання лазерів може привести до розладів функції зору. При роботі з лазерами великої потужності виникає небезпека пошкодження шкіри та навіть внутрішніх органів людини.
Важливе гігієнічне значення для забезпечення належних умов життєдіяльності працюючих та пацієнтів має стан лазерної безпеки при роботі з джерелами лазерного випромінювання. Відповідно до вимог СанПиН №5804-91 «Санитарные нормы и правила устройства и эксплуатации лазеров» при прийомі в експлуатацію, при організації нових робочих місць, періодично при використанні повинні проводитись лабораторні дослідження, метою яких є встановлення гранично допустимих рівнів лазерного опромінення для очей та шкіри користувача.
Лабораторія електромагнітних полів та інших фізичних факторів ДУ «Харківський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» виконує роботи по вимірюванню рівнів лазерного випромінювання.
Для проведення лабораторних досліджень необхідно звертатись в лабораторію за адресою: м. Харків, вул. Челюскінців,3 (тел. 704-13-31) або до відділення організації санітарно-гігієнічних досліджень ДУ “Харківський ОЛЦ ДСЕСУ”(тел. 315-03-94) з понеділка по п’ятницю з 900 до 1600 .
Крім заяви надаються наступні документи:
1. Технічний паспорт лазерного обладння з визначенням :
-точна назва лазеру, заводський (серійний) номер, рік виготовлення;
-тип і кількість насадок (якщо є);
-довжина хвилі, на якій працює лазер;
-клас небезпеки обладнання ( з паспорту).
2. Опис приміщення (кількість лазерних установок і кількість робочих місць).
Тільки при проведенні фактичних досліджень лазерного випромінювання можливо визначити рівень впливу на очі та шкіру людини, а також визначити ефективні засоби захисту.