Про концентрації чадного газу в атмосферному повітрі на території Харківської області

У зв’язку з активним обговоренням у засобах масової інформації надзвичайно високого вмісту чадного газу в атмосферному повітрі на території України, в тому числі Харківської області, інформуємо.

Чадний газ (вуглецю оксид, хімічна формула – СО) – це безбарвний без запаху та присмаку газ, тому його неможливо ні побачити, ні відчути. Він утворюється при неповному згорянні всіх видів природного палива та органічних речовин. Найвищі концентрації оксиду вуглецю спостерігаються біля автотранспортних магістралей, де він міститься у вихлопних газах автомобілів, в зонах впливу викидів рідкопаливних та твердопаливних теплових котелень та промислових підприємств.

За результатами досліджень атмосферного повітря, проби якого відбирались фахівцями установи 21-22 жовтня на території міста Харкова та Харківської області, надзвичайної ситуації щодо забруднення атмосферного повітря в регіоні не спостерігається.

В місті Харкові концентрації оксиду вуглецю в атмосферному повітрі поблизу автотранспортних магістралей перевищують гранично допустиму концентрацію (далі – ГДК) – 5 мг/м3 – у 1,04-1,16 раза. Для порівняння: за минулий період поточного року кратність перевищення ГДК по оксиду вуглецю становила від 1,05 до 1,24.

В точках контролю атмосферного повітря на території Харківської області, які знаходяться поза зонами впливу викидів автотранспорту, концентрації вуглецю оксиду не перевищують ГДК і фактично становлять 0,7-2,5 мг/м3.

За 9 місяців 2019 року у місті Харкові та Харківській області відібрано 2918 проб атмосферного повітря для визначення вмісту оксиду вуглецю, з яких 8,5% містили СО в концентраціях вище ГДК. Питома вага проб з перевищенням ГДК у місті Харкові становила 13%, у населених пунктах Харківської області – 5,4%.