Як зберегти здоров’я у великому місті

Швидкий темп життя, а разом з ним неправильне харчування, малорухливий спосіб життя, шкідливі звички, шум, забруднене повітря суттєво погіршують здоров’я. Розповідаємо, як залишатися здоровим у ритмі великого міста та що найбільше шкодить їх мешканцям. 

Україна займає перше місце в антирейтингу країн Європи за показником смертності від неправильного харчування, що провокує низку проблем із серцево-судинною, опорно-руховою та нервовою системою. Сьогодні в Україні найвищий показник смертності через серцево-судинні захворювання з усіх країн Східної Європи (349 смертей на 100 000 осіб). Швидка їжа, багато цукру та солі, транс-жири та незбалансоване харчування можуть також впливати і на психологічний стан людини.

Європейський Союз у 2014 році навіть започаткував проект, який досліджує зв’язок між їжею та депресією.

Коли ти живеш в мегаполісі, депресію легко сплутати з синдромом хронічної втоми. Знесилення, неуважність, відсутність цікавості до роботи, а також сон, після якого людина не відчуває бадьорості – це ознаки синдрому хронічної втоми. Його мають до 30,5% людей у світі. Щоб попередити це потрібно збалансувати робочий час та відпочинок. Детальніше тут.

Індустріалізація та зростання кількості транспорту псує повітря не тільки викидами, але й збільшенням рівня шуму. Шумове забруднення – це  хвильове фізичне забрудненням середовища. До прикладу, рівень шуму в метро при проїзді поїзда – близько 100 дБ.

30-80 дБ не завдають шкоди людині, натомість постійне перевищення норм – негативно впливає на нервову, серцево-судинну і травну системи. Постійний шум може знизити рівень концентрації, викликати роздратованість, порушення сну та погіршити працездатність. При важких перебігах можлива навіть втрата слуху. Від наслідків шумового забруднення можна вберегтись, якщо піклуватись про звукоізоляцію вашої домівки. Перевірити рівень шуму самостійно можна за допомогою шумоміра або спеціального додатку на телефон.

Як бути здоровим у місті

  • Спіть достатньо: дітям у віці від  6-12 років рекомендовано спати від 9 до 12 годин на добу; підліткам (13-18 років) – 8-10 годин; дорослим (18-60 років) – 7 годин;
  • правильно харчуйтеся. Детальні поради можна знайти тут
  • відпочивайте: знаходьте час на повноцінний відпочинок без соцмереж та інтернету;
  • відмовтеся від поганих звичок – не куріть, не зловживайте алкоголем;
  • будьте фізично активними: 150 хв аеробної активності на тиждень допоможе тримати себе в тонусі. Якщо ви не маєте часу на тренування, можна скористатись порадами МОЗ України.
Інформація з сайту МОЗ України