ТУЛЯРЕМІЯ.

Туляремія – особливо небезпечна природно осередкова інфекційна хвороба, яка широко розповсюджена в країнах північної півкулі. У 2019 році спалахи зареєстровано в Іспанії (понад 50 випадків) та Швеції (690 випадків).

В Україні щороку  серед населення реєструються поодинокі випадки захворювання.

За результатами моніторингу, який проводиться фахівцями ДУ «Харківський обласний лабораторний центр МОЗ України», інфіковані збудником туляремії дрібні ссавці та кліщі  виявлялись на території всієї  Харківської області, активні природні осередки туляремії визначено у 6 районах (Балаклійський, Великобурлуцький, Зміївський, Ізюмський, Сахновщинський, Харківський).

З кінця 2018 року відмічається активізація епізоотичного процесу. За результатами досліджень сліди епізоотій виявлено у населених пунктах та природних стаціях 15 районів як лісостепової так і степової зон.

Джерелом інфекції для людей є хворі гризуни, серед яких найбільш сприйнятливі до збудника зайці та нориці. Серед гризунів циркуляція інфекції підтримується кліщами, які також можуть бути джерелом і для людини. Восени  у зв’язку з міграцією дрібних ссавців з природних стацій у населені пункти та початком мисливського сезону на зайців підвищується загроза інфікування людей.

Збудник туляремії у зовнішньому середовищі зберігається тривалий час: у воді –  до 3-х місяців, у зерні, соломі, замороженому м’ясі – близько 100 днів.

Інкубаційний період складає до 12 днів, в середньому – 2-5 днів. В залежності від шляху інфікування (повітряно-пиловий, харчовий, контактний, трансмісивний) уражуються різні органи та виникають різноманітні форми захворювання.  Загальною ознакою є підвищення температури тіла до 38-39°С, сильний головний біль, слабкість, болісне збільшення лімфатичних вузлів поблизу того місця, де збудник проник в організм людини.

Щоб уникнути захворювання необхідно дотримуватись наступних правил:

  • перебуваючи на полюванні або відпочиваючи на природі захищати харчові продукти від потрапляння на них виділень гризунів, своєчасно проводити дератизацію приміщень;
  • зняття шкур з тушок зайців та інших тварин проводити у гумових рукавичках, не зберігати тушки у морозильнику з іншими продуктами, м’ясо тривалий час тушкувати.
  • не вживати воду із забруднених джерел та колодязів;
  • роботи по переміщенню сіна, соломи, сортуванню коренеплодів проводити в респіраторах.