Мурахи в оселі – чи безпечно?

Мурахи, як відомо, вважаються санітарами лісу. Вони влаштовують свої будинки у грунті, чим приносять величезну користь. Роблять його пухкішим, насичують корені рослин киснем. Здобуваючи їжу, вони приносять величезну кількість комах і личинок в камери і ходи мурашника. Уявіть тільки, одне мурашине сімейство в середньому знищує за рік до 20 мільйонів шкідників саду! Мураха здатний тягнути вантаж масою в 50 разів більший за власну вагу! В мурашиній сім’ї нараховується до мільйона робочих особин, декілька сотень самиць-цариць і до 50 самців. Кожна робоча мураха чітко виконує свої функції у складно організованому мурашиному суспільстві. Теплої пори року мурашине населення суттєво зростає. Мурахи з’являються там, де температура протягом календарного року не знижується нижче +20 °С. Без сумніву, мурахи у лісі санітари, а от у будинку чи на дачній ділянці від них одні неприємності. Дійсно, все міняється, коли ці комахи перебираються в нашу оселю. Потрапити в наш будинок для мурахи не складає труднощів: все, що потрібно – це дрібна щілина, вентиляція, відчинене вікно. Надзвичайно рухливі та ненажерливі мурахи оселяються у дерев’яних порожнинах між поверхами, у підлозі, у щілинах біля батареї, у підвіконнях, теплих підвалах і на горищах. Особливо мурахи полюбляють оселятися в кухні, де є вільний доступ до їжі. Доведено, що мурахи здатні механічно переносити збудників багатьох інфекційних захворювань (дизентерія, черевний тиф, сальмонельоз, туберкульоз), яйця гельмінтів. Але, що робити, якщо ці комахи вирішили оселитися у вашому будинку або квартирі? В умовах квартири мурахи снують скрізь у пошуках їжі. Комах можна побачити в книгах, горщиках для квітів, і навіть – у ліжку. За таких обставин, головне, швидко зреагувати: не чекайте, поки мурахи стануть господарями у вашій оселі. Пошук гнізда – це кропітка праця, тому що робочі комахи ховають його в непримітну на вигляд порожнину на стіні, в підлозі, інших непримітних місцях. Перш ніж дістатися туди, потрібно подолати не один метр лабіринту, прокладеного рудими трудівниками. Годується самка тим, що їй приносять робочі члени родини. Якщо змусити їх доставити отруту «уповільненої дії» в центр колонії, то з часом загине не тільки трудівник, але й сама самка.

Щоб подібна ситуація не повторилася в майбутньому, слід підтримувати чистоту в приміщенні, обробити місця проходжень труб, каналів через стіни герметиком, особливо на кухні. У разі виявлення перших рудих «розвідників» або їх мурашиних доріжок, усунути проблему, не даючи їй розвинутися. Щоб зрозуміти, звідки і куди курсують дрібні руді мурахи, потрібно простежити за прокладеними ними «стежками». Для цього поодиноко заблукалу комаху не слід знищувати, а краще з’ясувати: куди  вона «виведе».

Найбільш ефективним методом боротьби з мурахами є застосування  інсектицидів на основі борної кислоти. Але, при цьому варто пам’ятати: препарати, придбані «з рук», в місцях несанкціонованої торгівлі, сумнівного походження та якості не тільки не гарантують позитивний результат, а й несуть потенційну загрозу здоров’ю та життю людини.