Про результати радіологічних досліджень будівельних матеріалів

У житлових приміщеннях на людину можуть впливати природні радіонукліди у будівельних матеріалах, з яких побудоване та оздоблене житло.

Кількість природних радіонуклідів у будівельних матеріалах залежить від  походження та місця видобування сировини. Ефективна питома активність природних радіонуклідів (Аеф) у будівельних матеріалах та будівельній сировині визначається спектрометричними дослідженнями. Залежно від величини Аеф будівельні матеріали діляться на три класи:

1-й клас (Аеф менше або дорівнює 370 Бк/кг) – використовуються без обмежень;

2-й клас (Аеф більше 370 Бк/кг, але менше або дорівнює 740 Бк/кг) – використовуються для промислового та дорожнього будівництва;

3-й клас (Аеф більше 740 Бк/кг, але менше або дорівнює 1350 Бк/кг) – використовуються в межах населених пунктів для підземних споруд і комунікацій вкритих товщиною грунту не менше 0,5 м де перебування людей складає не більше 50% робочого дня, а також для будівництва доріг, плотин та інших об’єктів де перебування людей складає не більше 50% робочого дня.

Тривалий вплив високоактивних природних радіонуклідів у будівельних матеріалах негативно діє на органи і системи організму людини та може викликати онкологічні захворювання.

За поточний період 2019 року лабораторія електромагнітних полів та інших фізичних факторів ДУ «Харківський ОЛЦ МОЗ України» провела дослідження 525 проб будівельних матеріалів на вміст природних радіонуклідів. Ефективна питома активність природних радіонуклідів  в досліджених зразках не перевищує ефективну питому активність радіонуклідів для І-го класу (370 Бк·кг 1)  будівельних матеріалів  (всі види будівництва без обмежень).

Інформуємо, що  юридичні та фізичні особи для проведення радіаційного контролю,   радіологічних досліджень будівельних матеріалів, харчових продуктів, лікарської сировини, дозиметричних досліджень з визначення «гамма-фону» та вмісту радону в приміщеннях та інше, можуть звернутися до ДУ «Харківський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» за адресою: м. Харків, Помірки (тел. 315-00-07, 315-00-48).