У чому небезпека допінгу?

Застосування допінгу – одна з ключовий проблем сучасного спорту. Допінг може допомогти спортсменам зміцнити м’язи, зменшити втому, вгамувати біль. Проте застосування допінгу несе суттєву небезпеку для  здоров’я, може спричинити  інвалідність чи навіть смерть. Багато препаратів заборонені у спорті через руйнівну дію, яку вони наносять здоров’ю спортсменів.

Кожний рік Всесвітнє антидопінгове Агентство (ВАДА) готує новий список заборонених речовин, які поділяються на такі категорії:

  • стимулянти сприяють більшій концентрації та зменшують втому, проте, шкодять серцю;
  • стероїди допомагають збільшити м’язи та силу, але є небезпечними для печінки, репродуктивної системи, серця, а також можуть спричинити раптову смерть;
  • гормони небезпечні для здоров’я при неконтрольованому вживанні;
  • діуретики маскують використання інших заборонених речовин та можуть викликати зневоднення та втому;
  • наркотики допомагають зняти біль, але можуть призвести до травми;
  • канабіоіди (окрім канабідіола) зменшують тонус м’язів, але  призводять до втрати координації та концентрації.

Також заборонені кров’яний, генний та клітинний допінг та інші фасильфікації. Повний перелік заборонених у спорті речовин можна прочитати тут

При цьому спортсмен має право використати заборонені речовини або методи у терапевтичних цілях, за умови отримання дозволу від антидопінгової організації.

Проблема допінгових препаратів не обмежується лише професійним спортом. Іноді до застосування анаболічних стероїдів вдаються не тільки спортсмени задля поліпшення зовнішнього вигляду чи підвищення працездатності.

Правове регулювання протидії застосуванням допінгу здійснюється на основі Міжнародної конвенції про боротьбу з допінгом у спорті та Всесвітнім антидопінговим кодексом. На національному рівні правові  організаційні засади здійснення антидопінгового контролю регулюються Законом України про антидопінговий контроль у спорті.

Допінг в спорті – це обман. Він порушує принципи спортивної доброчесності та справедливої гри. У змаганнях важлива не тільки перемога, а й чесна конкуренція. Використання допінгових препаратів створює нерівні умови у досягненні спортивного результату та завдає шкоди престижу країни і команди.

Інформація з сайту МОЗ України

https://moz.gov.ua/article/news/u-chomu-nebezpeka-dopingu