Харчування при цукровому діабеті

Цукро́вий діабе́т — група ендокринних захворювань, що розвиваються внаслідок абсолютної чи відносної недостатності гормону інсуліну, появи інсулінорезистентності, внаслідок чого виникає гіперглікемія — стійке підвищення рівня глюкози у крові.

На цукровий діабет  у  світі страждають понад 425 млн людей. В Україні таких хворих — майже 1,3  млн., і ці показники щороку зростають.

Правильне харчування корисне як для здорової людини, так і для хворої. Але саме при цукровому діабеті воно виділяється як самостійний метод лікування, який грає не менш важливу роль, ніж таблетки або інсулін.

Для хворих на цукровий діабет розроблена та застосовується лікувально-профілактична дієта №9. Основною метою цієї дієти є створення умов для підтримання вуглеводного балансу в організмі та запобігання порушенням жирового і білкового обміну у хворого.

Ключові моменти, які повинна вирішувати дієта:

  • частка вуглеводів і жирів у раціоні повинна бути знижена;
  • їжу слід вживати невеликими порціями 5-6 разів на день, прийоми їжі повинні бути регулярними в один і той же час;

– добовий раціон для кожної людини потрібно складати в залежності від віку, зросту, маси тіла та супутніх захворювань;

– дієта повинна застосовуватись протягом всього життя.

Враховуючи особливості порушення обміну речовин при цукровому діабеті, з харчового раціону взагалі виключаються продукти, що містять сахарозу, овочі та фрукти зі значним вмістом вуглеводів (картопля, банани, виноград, кавуни, ізюм, чорнослив та інші), а також сало, гострі та жирні види сирів, риби, м’яса та ковбас, хлібобулочні вироби з борошна вищих гатунків та здобного тіста, кондитерські вироби, гострі соуси, міцні бульйони, гострі закуски, усі соки та напої зі значним вмістом цукру.

Натомість треба вживати більше зелених овочів: усі види капусти, салат, огірки, кабачки. Крупи замінюємо на бобові: зелений горошок, соя, нут. Можна вживати бурий рис та вівсянку. М’ясо можна лише дієтичне: курка, індичка, кролик, нежирна телятина. Рибу бажано вживати з середнім або низьким вмістом жиру, але високої харчової цінності: тріска, лосось, тунець. Вживати м’ясо та рибу необхідно у вареному, тушеному вигляді або виготовлену на пару. Смажити або панірувати категорично заборонено. Яйца можна вживати у вареному вигляді або у вигляді омлету не більше 2-х на день; хліб – лише цільнозерновий; молочні продукти можна вживати в обмеженій кількості (нежирні йогурт, молоко, сир).

Слід пам’ятати, що цукровий діабет важке хронічне захворювання, яке при неправильному харчуванні може призвести до незворотніх наслідків для життя та здоров’я людини. Тому при виникненні підвищеного рівня цукру у крові або перших симптомів захворювання на цукровий діабет людина повинна обов’язково звернутись до лікаря-ендокринолога – для призначення лікування та лікаря-дієтолога – для призначення дієти, яка підходить саме для неї.

Будьте здорові та не хворійте!