Тютюнопаління серед дітей та підлітків.

Відповідно до останнього звіту ВООЗ 2019 року паління тютюну продовжує залишатись гострою соціальною проблемою в Україні та Світі. Всього у світі 1,1 міліарда курців, з них від хвороб, викликаних тютюнопалінням, щороку помирає 7 мільйонів людей. У Європейському регіоні  майже 9 із 10 смертей від раку трахеї, бронхів і легенів пов’язані із вживанням тютюну. Рівень вживання тютюну серед мешканців Європи – найвищий у світі: курять близько 209 мільйонів людей (або 29%). В Україні внаслідок паління щороку вмирають понад 85 тисяч людей. Середні показники тривалості життя курців в Україні на 10-12 років менші, ніж у людей, що не споживають тютюн. Тютюнопаління призводить до підвищення ризику виникнення більше ніж 25 хвороб. При цьому найбільше уражаються система органів дихання (може виникнути рак легенів, хронічний бронхіт), серцево-судинна система (ішемічна хвороба серця, гіпертонія), нервова система, шлунково-кишковий тракт, шкіра. У молодому віці, коли діти знаходяться у процесі статевого дозрівання, паління може негативно вплинути на формування репродуктивної системи організму.

За даними статистики близько 80% курців свою першу сигарету спробували у віці до 18 років. Причому, чим раніше підліток починає курити, тим більша ймовірність, що згодом він стане завзятим курцем. Це пояснюється більш швидким формуванням у дитини психологічної та соціальної залежності від цигарок за рахунок недостатньої обізнаності щодо шкідливості цієї звички, бажання здаватись доросліше в очах свого оточення, більш низький вольовий та психологічний поріг. Фізична залежність дітей та підлітків від тютюну формується поступово та пов’язана з особливістю дії на організм нікотину, який входить до складу цигарок. При курінні нікотин потрапляє у кров і через 7−10 секунд досягає мозку, де стимулює нервову систему штучно виробляти серотонін і дофамін. Відчуття емоційного задоволення призводить до залежності. При відмові від куріння, коли нікотин перестає надходити до організму, дитина переживає синдром відміни. Синдром відміни ще називають абстинентним синдромом або «нікотиновою ломкою». Особливостями синдрому відміни можуть бути головний біль, нервовість, нудота. Шкідливі звички частіше з’являються у дітей та підлітків, які не мають захоплень і не долучені до  здорового способу життя. Багато в чому на формування залежності від тютюну впливає поведінка дорослих з найближчого оточення.

У 2019 році в Україні фондом ЮНІСЕФ проводилось «Європейське опитування учнів щодо вживання алкоголю та інших наркотичних речовин – ЕSPAD». За цими даними 50,5% підлітків та юнаків мають досвід паління тютюну (у хлопців – 56,2%, у дівчат – 45,1%). При цьому серед опитаних учнів старшої вікової групи (17-18 років) досвід паління мають 61,8% хлопців та 54,7% дівчат. Поряд із палінням цигарок на сьогоднішній день популярним серед молоді стало куріння модних речовин: електронних сигарет (е-сигарет) та кальяну. За результатами опитування ЕSPAD показник кількості учнів, які хоч раз в житті палили е-сигарети, виявився приблизно на тому ж рівні, що мали досвід тютюнопаління – 50,5%. Серед хлопців досвід куріння е-сигарет мають – 58,3%, серед дівчат – 43,2%. Загальна частка учнів, які хоч раз у житті курили кальян становить 32,2%, при цьому кальян популярніший серед дівчат: досвід куріння кальяну мають 33,8% дівчат та 30,5% хлопців.

Для зменшення ризиків виникнення цієї шкідливої звички у дітей дорослим необхідно:

  1. Не провокувати шкідливу звичку своїм негативним прикладом.
  2. Формувати у дітей здоровий спосіб життя.
  3. Залучати дітей до позашкільних гуртків та різних захоплень (хоббі).
  4. Проводити бесіди зі своїми дітьми про шкідливість паління тютюну та інших «модних» речовин.
  5. По-можливості просто проводити більше часу зі своїми дітьми.

Пам’ятайте, шкідливу звичку краще попередити ніж потім лікувати. Будьте здорові. Бережіть своє життя!