ЦГЗ і MSF підготували новий буклет про вірусні гепатити В та С

Центр громадського здоров’я України разом з міжнародною гуманітарною організацією «Лікарі без кордонів» підготував буклет «Вірусні гепатити В та С як загроза громадському здоров’ю». Видання призначено для безкоштовного розповсюдження серед осіб, які приймають рішення, працівників сфери охорони здоров’я та усіх, кого цікавить проблема вірусних гепатитів і стратегія їх елімінації, зокрема лікування вірусного гепатиту С генеричними препаратами прямої противірусної дії.

За оцінками експертів, в Україні близько 3,6% (1 517 515) людей живуть із хронічним гепатитом C і 1,5% (632,5 тис.) людей інфіковано вірусом гепатиту В. Але під медичним наглядом перебуває тільки 82 654 особи (5,4%) з гепатитом C і 23 687 осіб (3,7%) з гепатитом B. Отже, значна кількість населення ще не знає про свій діагноз і не має доступу до лікування.

Вірусний гепатит С виліковний. Завдяки новітнім високоефективним препаратам прямої противірусної дії, що майже не спричиняють побічних реакцій, можливе повне одужання у більш ніж 95% пацієнтів. Лікування триває 12 або 24 тижні.

Вірусний гепатит В є невиліковною хворобою і потребує довічного прийому медичних препаратів. Якщо вчасно діагностувати інфекцію та розпочати лікування, можна попередити тяжкі ускладнення, як-от цироз і гепатоцелюлярна карцинома.

Буклети будуть розповсюджені в усіх регіонах серед департаментів/управлінь охорони здоров’я обласних держадміністрацій. В електронному форматі документ розміщено на сайті ЦГЗ.

«Лікарі без кордонів» (Médecins Sans Frontières) є одним із ключових партнерів Центру громадського здоров’я України. З грудня 2017 року до жовтня 2019 року організація розпочала проєкт щодо лікування від ВГС серед ключових груп пацієнтів та медичних працівників у Миколаївському обласному центрі паліативної допомоги та інтегрованих послуг і в Миколаївському обласному наркологічному диспансері. Було проліковано 960 пацієнтів комбінацією генеричних препаратів прямої противірусної дії софосбувір і даклатасвір, відповідно до рекомендацій ВООЗ. Виліковність становила 97%.

Інформація з сайту ЦГЗ МОЗ України

https://phc.org.ua/news/cgz-i-msf-pidgotuvali-noviy-buklet-pro-virusni-gepatiti-b-ta-c