Про результати лабораторних досліджень води з джерел нецентралізованого водопостачання на території Харківської області за 2019 рік

Протягом 2019 року в м. Харкові та Харківській області за санітарно-хімічними показниками досліджено 4386 проб води з джерел нецентралізованого водопостачання (колодязі та каптажі джерел), з яких  46,1% не відповідали вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною».

У досліджених пробах води виявлені перевищення нормативних показників по загальній жорсткості, каламутності, окисності, вмісту нітратів, аміаку, сульфатів,  хлоридів, сухого залишку, заліза, фтору.

За мікробіологічними показниками досліджено 1715 проб води з колодязів та каптажів джерел, з них 32,1 % проб не відповідають нормативам.

У місті Харкові досліджено 56 проб води з 12-ти каптажів природних джерел (Саржин яр, Манжосів яр, селище Олешки, парк «Юність», «Петренки – 1», «Петренки – 2», «Петренки – 3», вул. Мінераловодська, 1, вул. В. Зубенка, 25, вул. Бучми (2 каптажі), «Олексіївська балка»). Протягом 2019 року у воді всіх зазначених джерел реєструвались відхиленнями від гігієнічних нормативів за мікробіологічними показниками. Вода з каптажів 3-х джерел не відповідала нормативним вимогам за санітарно-хімічними показниками — встановлені перевищення гранично допустимої концентрації сульфатів (вул. В. Зубенка, 25) та нітратів (селище Олешки та парк «Юність»).

Результати досліджень свідчать, що колодязі та природні джерела не можуть розглядатись як джерела більш якісної та безпечної води, ніж водопровідна. Підземні водоносні горизонти, які живлять джерела нецентралізованого водопостачання, через геологічний склад ґрунтів нашого регіону не захищені від поверхневих забруднень – мікроорганізмів та різних хімічних речовин. Тому необхідно завжди кип’ятити воду з будь-яких колодязів та джерел і ніколи не вживати воду з тих джерел, якість води в яких невідома.

Основним з проблемних питань Харківського регіону є перевищення вмісту нітратів у воді шахтних та трубчастих колодязів. В 40,7% досліджених проб води з колодязів вміст нітратів перевищував гранично допустиму концентрацію (ГДК) у 5,0 – 12,6 раза. Найвищі концентрації нітратів виявлені у колодязях на територіях Валківського,  Нововодолазького, Лозівського, Близнюківського, Ізюмського, Борівського, Коломацького, Шевченківського районів.

Внаслідок споживання води з понаднормативним вмістом нітратів продовжують реєструватися гострі отруєння дітей. У 2019 році зареєстровано два випадки водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей віком 2 місяці та 1 рік 2 місяці, які мешкають на території Валківського та Дергачівського районів.

У зв’язку з цим нагадуємо, що воду з колодязів та природних джерел ні в якому разі не можна використовувати для вигодовування немовлят, приготування їжі та задоволення питних потреб дітей до 3-х років. Нітрати, які містяться у воді навіть в межах допустимих норм і є безпечними для дорослих, становлять чималу небезпеку для малолітніх дітей через особливості функціонування їх організму, який буде страждати від недостачі кисню навіть за відсутності видимих клінічних симптомів. Пам’ятайте: вода для немовлят та малолітніх дітей є такою ж важливою, як харчування. Тому батькам необхідно з великою відповідальністю ставитись до вибору джерела водопостачання для малечі. Найкращий
вибір – спеціальна фасована вода.